Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss

💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss

Genom att inplantera humana stamceller som omvandlats till insulinproducerande celler har forskare lyckats bota diabetes hos möss.

Susanne Romberg
Susanne Romberg

Dela artikeln

Forskare vid Washington University School of Medicine i St. Louis har visat att det Àr möjligt att anvÀnda pluripotenta humana stamceller för att bota diabetes hos möss pÄ bara nÄgra veckor. Behandlingen höll mössens blodsockernivÄer under kontroll i Ätminstone nio mÄnader, i vissa fall upp till ett Är.

Stamceller kallas de celler som har förmÄgan att ge upphov till fler celler, det innebÀr att de delar sig och utvecklas till nya celler. Pluripotenta stamceller kan bilda alla celltyper som finns i en mÀnniska.

Studien som nyligen publicerades i Nature Biotechnology bygger pÄ tidigare forskning av samma forskargrupp. De har anvÀnt humana pluripotenta stamceller för att skapa betaceller, som Àr den celltyp som utsöndrar hormonet insulin som kontrollerar kroppens blodsockernivÄer.

Mössen i studien hade mycket höga blodsockernivÄer, upp emot 500 mg/ml, vilket motsvarar ca 28 mmol/l. Det hÀr Àr nivÄer som kan vara dödliga för en mÀnniska. NÀr mössen fÄtt de insulinutsöndrande cellerna inplanterade sÄ Ätergick deras blodsockernivÄer till normala vÀrden och höll sig sÄ i flera mÄnader.

Forskarteamet har utvecklat en helt ny teknik som mer effektivt omvandlar pluripotenta stamceller till insulinproducerande betaceller. Ett vanligt problem nĂ€r man omvandlar stamceller till andra celler Ă€r att man dĂ„ Ă€ven producerar andra typer av celler som man inte behöver. Med den nya tekniken har forskarteamet lyckats skapa fĂ€rre ”off target celler” samt fler och mer vĂ€lfungerande betaceller.

Forskarna betonar dock att det ÄterstÄr mycket forskning innan metoden förhoppningsvis kan anvÀndas för att behandla mÀnniskor med diabetes.


Faktaruta: Diabetes typ 1 och 2

Typ 1- och typ 2-diabetes Àr tvÄ olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nÀmnare. Vid typ 1-diabetes, som Àr en autoimmun sjukdom, slutar kroppen att bilda insulin. Av okÀnd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstÄnd som gör att insulinmÀngden inte rÀcker till.  

KĂ€lla: https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.