Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’Ș Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg

đŸ’Ș Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg

Det har gÄtt över tre Är sedan Kris Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har ÄterfÄtt rörligheten i hÀnder och armar samt delar av kÀnseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gÄ igen.

Rich Spuller
Rich Spuller

Dela artikeln

I april 2016 blev den dÄ 21-Ärige Kris Boesen den första personen som deltog i en mindre stamcellsstudie för patienter med allvarliga ryggskador. Kris, född i Bakersfield, Kalifornien, fick tre ryggkotor krossade efter en bilolycka som slutade med att han i stort sett förlorade all kÀnsel frÄn nacken och nedÄt. Prognosen var dÄlig och lÀkarna trodde att han skulle förbli förlamad under resten av sitt liv.

Behandling av allvarliga ryggmÀrgsskador gÄr normalt ut pÄ fysisk trÀning, för att hÄlla igÄng den motorik som finns kvar och förhindra ytterligare försÀmring, men den kan inte reparera de skador som redan finns.

Som en del av en experimentell klinisk studie, SCiStar, injicerades Boesen med 10 miljoner stamceller i april 2016. I juli samma Är hade han ÄterfÄtt funktioner i hÀnderna, sÄ pass att han kunde anvÀnda rullstol, dator, mobiltelefon och klara de flesta av sina dagliga behov pÄ egen hand.

Charles Liu, chef för USC Neurorestoration Center och chefskirurg för teamet, menade att det hela var ett experiment och att han sÄg det som en "studie".

– Vanligtvis ges ryggmĂ€rgsskadade patienter kirurgi som stabiliserar ryggraden, men oftast görs mycket lite för att Ă„terstĂ€lla motoriska eller sensoriska funktioner. Med den hĂ€r studien testar vi en metod som kan förbĂ€ttra de neurologiska funktionerna. Det kan betyda skillnaden mellan att vara permanent förlamad och att kunna anvĂ€nda armar och hĂ€nder, vilket förbĂ€ttrar vardagen för patienter med allvarliga ryggskador, förklarar Liu.

Det har gÄtt över tre Är sedan Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har ÄterfÄtt rörligheten i hÀnder och armar samt delar av kÀnseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gÄ igen.

– Allt jag har velat frĂ„n början var att fĂ„ en Ă€rlig chans. Men om det finns en möjlighet för mig att gĂ„ igen, jĂ€klar! Jag vill göra allt för att komma dit, sĂ€ger han.

Dessa typer av stamcellsbehandlingar ger nytt hopp för mÀnniskor i liknande situationer, eftersom fler behandlingscentra vill testa dem efter att ha bevittnat Boesens resultat. Förra Äret började Mayo Clinic testa behandlingen pÄ tio personer som drabbats av allvarliga ryggmÀrgsskador.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.