Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Kroppens ”flaskpost” kan ge bĂ€ttre cancerbehandling

💉 Kroppens ”flaskpost” kan ge bĂ€ttre cancerbehandling

Nanopartiklar som kroppens celler anvÀnder för att kommunicera kan ge immunförsvaret bÀttre chans att bekÀmpa cancertumörer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Immunterapi Àr en av den senaste tidens stora framgÄngar nÀr det gÀller att behandla cancer. Men Àven om behandlingen fungerar fantastiskt för en del patienter fungerar den inte alls för andra och vi vet inte riktigt varför.

Nu Àr forskare frÄn Karolinska Institutet gÄtan pÄ spÄren. En form av runda nanopartiklar kallade exosomer eller extracellulÀra vesiklar kan nÀmligen vara viktiga för behandlingen.

”Det verkar som att vesiklarna gör tumören immunologiskt aktiv, sĂ„ att checkpointbehandlingen fĂ„r fĂ€ste och kan börja fungera. De hĂ€r resultaten Ă€r ytterligare ett stöd för att fortsĂ€tta utvecklingen av extracellulĂ€ra vesiklar som en ny behandlingsmetod mot cancer”, sĂ€ger studiens sisteförfattare Susanne Gabrielsson, professor vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Kroppens celler skickar vesiklar mellan varandra för att utbyta information. Det gör att vesiklarna ibland kallas för kroppens flaskpost. Vesiklar frÄn cancerceller kan till exempel stÀnga av immunsvaret medan vesiklar frÄn immunceller kan stimulera en reaktion frÄn kroppens immunförsvar.

Forskarna testade att ge vesiklar till möss och sÄg dÄ att mössens immunförsvar aktiverades och bekÀmpade cancercellerna.

ExtracellulÀra vesiklar frÄn immunceller har redan testats pÄ mÀnniskor, men gav dÄ bara en liten effekt. Forskarna pÄ Karolinska tror att det beror pÄ att de testerna gjordes innan det var klart vilka molekyler vesiklarna bör innehÄlla för att vara effektiva. Förhoppningen Àr att de nya resultaten i framtiden ska kunna ge effektivare behandlingar.

”MĂ„let Ă€r att vi inte ska behöva ta patientens egna celler utan anvĂ€nda cellinjer i stĂ€llet. DĂ„ kan vesiklarna förberedas i förvĂ€g och frysas ned i vĂ€ntan pĂ„ en patient. Vi tror ocksĂ„ att varianter av behandlingen kommer att kunna anvĂ€ndas till andra cancerformer och andra sjukdomar”, sĂ€ger Susanne Gabrielsson.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 Nytt hopp att bĂ€ttre kunna bekĂ€mpa spridd cancer
En ny upptÀckt om hur dottertumörer fÄr i sig nÀring kan ge oss bÀttre cancerbehandlingar i framtiden.
💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer
En ny molekyl kan behandla typer av cancer som tidigare varit obotbara, genom att utnyttja svagheter i cancerceller som tidigare missats.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.