Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ” Koslem kan ge snabbare lĂ€kning av ben

đŸŠ” Koslem kan ge snabbare lĂ€kning av ben

Molekyler frÄn slem kan anvÀndas för att producera syntetiskt bentransplantatmaterial och hjÀlpa till med lÀkning av större benförlust.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny studie frÄn KTH visar att en gel baserad pÄ slem frÄn kor kan underlÀtta lÀkningen av svÄra benskador. Den kan ocksÄ anvÀndas för att producera syntetiskt bentransplantatmaterial. Med ett sÄdant material kan lÀkare slippa ta friskt ben frÄn patienten för att ersÀtta död benvÀvnad.

Forskarna testade gelen pÄ rÄttor och fann att den kan hjÀlpa till att lösa tvÄ viktiga krav för framgÄngsrik lÀkning av benfrakturer och liknande skador. Den kan nÀmligen bÄde frÀmja bildandet av ben och blodkÀrl samt minska risken för inflammationer.

NÀr benskador Àr pÄ bÀttringsvÀgen mÄste blodkÀrl i nybildat ben kopplas samman med vÀrdbenets kÀrl för att ingÄ i det nÀtverk av blodkÀrl som förbinder det nya benet med hjÀrtat. Gelen interagerar ocksÄ med immunförsvaret pÄ ett sÀtt som gör att risken för inflammationer minskar.

”Slem skyddar kroppen frĂ„n inkrĂ€ktare som bakterier och virus, och upprĂ€tthĂ„ller hemostas i vĂ€vnader, dĂ€r muciner spelar en viktig roll. Den regenerativa metoden, att anvĂ€nda kroppens egna celler genom syntetiska aktiva material, erbjuder ett sĂ€tt att frĂ€mja benlĂ€kning. Att ympa frĂ„n en patients egen benvĂ€vnad har sina begrĂ€nsningar. Det kan till exempel finnas ett otillrĂ€ckligt utbud av frisk vĂ€vnad. Det kan ocksĂ„ vara sĂ€rskilt riskabelt för personer med dĂ„lig benkvalitet, som Ă€ldre mĂ€nniskor”, sĂ€ger Hongji Yan, forskare pĂ„ KTH och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Gelen Àr inte fÀrdig för klinisk anvÀndning Àn, men forskarna planerar att gÄ vidare med större studier för att nÄ dit i framtiden.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 Cellklister – ett genombrott för regenerativ medicin
Konstruerade molekyler med klisterliknande egenskaper öppnar dörren för att regenerera vÀvnader, lÀka sÄr och Äterbilda nerver. Kunskapen kan Àven göra det enklare att studera sjukdomar.
🐼 Slem frĂ„n kor kan skydda mot HIV och herpes
Ett Àmne som finns i kossors slem kan anvÀndas i ett glidmedel som dÄ skyddar mot HIV och herpes.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.