Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Cellklister – ett genombrott för regenerativ medicin

🔬 Cellklister – ett genombrott för regenerativ medicin

Konstruerade molekyler med klisterliknande egenskaper öppnar dörren för att regenerera vÀvnader, lÀka sÄr och Äterbilda nerver. Kunskapen kan Àven göra det enklare att studera sjukdomar.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Forskare har skapat en molekyl som fungerar som ett lim för celler, vilket möjliggör precis manipulation av hur celler binder till varandra, meddelar University of California, San Francisco, pÄ sin hemsidan. Detta innebÀr ett gigantiskt steg mot att bygga vÀvnader och organ, ett efterlÀngtat mÄl i regenerativ medicin.

I en ny studie, publicerad i Nature, visar forskarna hur de konstruerat celler som innehÄller specialgjorda klistermolekyler, vilka binder sig med specifika partnerceller pÄ förutsÀgbara sÀtt; och pÄ sÄ vis bildar komplexa strukturer.

Klisterliknande molekyler finns naturlig i hela kroppen, och hÄller samma tiotals biljoner celler i mycket organiserade mönster. De formar strukturer, skapar neurala kretsar och guidar immunceller till sina mÄl. Sammanklistringen möjliggör Àven kommunikationen mellan celler för att hÄlla kroppen i funktion som en sjÀlvreglerande helhet.

“Vi lyckades skapa celler pĂ„ ett sĂ€tt som tillĂ„ter oss att kontrollera vilka celler de interagerar med, och ocksĂ„ kontrollera hur den interaktionen gĂ„r till. Det hĂ€r öppnar dörren för att bygga nya strukturer som vĂ€vnader och organ.” SĂ€ger forskningsledaren Wendell Lim, chef för UCSF:s Cell Design Institute.

Återskapa kopplingen mellan celler

KroppsvÀvnader och organ formas i kroppen frÄn tiden i livmodern fram till vuxen Älder. Sedan försvinner mÄnga av de molekylÀra instruktionerna som guidar den genererande processen; vissa vÀvnader, sÄsom nerver, kan sedan inte lÀka efter skada eller sjukdom.

Lim hoppas kunna övervinna detta genom att konstruera vuxna celler sÄ att de gör nya förbindelser. Detta krÀver en förmÄga att med hög precision kunna konstruera hur cellerna interagerar med varandra, nÄgot som resultatet i den nya studien visar vara inom rÀckhÄll.

“Egenskaperna av en vĂ€vnad, som exempelvis din hud, avgörs till stor det av hur de olika cellerna Ă€r organiserade inom den [vĂ€vnaden]. Vi arbetar fram sĂ€tt att kontrollera denna organisering av celler, vilket Ă€r central för att kunna syntetisera vĂ€vnader med de egenskaper vi vill att de ska ha.” SĂ€ger Adam Stevens, försteförfattare till studien.

Fler anvÀnvningsomrÄden

UpptÀckten har enligt Stevens Àven andra anvÀndningsomrÄden, och nÀmner som ett exempel att forskare kan designa vÀvnader för att modellera sjukdomsstadier, för att göra det enklare att studera dem i mÀnsklig vÀvnad.

Cellklistring var en huvudkomponent i evolutionen av djur och andra flercelliga organismer; anpassade klistermolekyler kan ge oss en djupare förstÄelse för hur vÀgen frÄn encelliga till flercelliga organismer började.

“Det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande att vi nu förstĂ„r mycket mer om hur evolutionen kan ha börjat bygga kroppar. VĂ„rt arbete avslöjar en flexibel molekylklistringskod som avgör vilka celler som interagerar och pĂ„ vilket sĂ€tt. Nu nĂ€r vi börjar förstĂ„ den kan vi ta till vara pĂ„ den för att dirigera hur celler sammanlĂ€nkas för att bli vĂ€vnader och organ. Dessa redskap kan vara riktigt transformativa.” Avslutar Stevens.

Foto: Bilden visar nervceller som utvecklas; nÄgot som kan komma att Äterskapas Àven hos vuxna mÀnniskor, dÀr processen inte lÀngre Àr aktiv.

💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom
Immunterapi, inspirerad av revolutionerande cancerbehandling, eliminerar sjukdomsorsakande celler i MS-liknande sjukdom.
💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel
Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.