Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Högre vĂ€rme ger bĂ€ttre hjĂ€rnkirurgi

🧠 Högre vĂ€rme ger bĂ€ttre hjĂ€rnkirurgi

En svensk forskargrupp har hittat ett enkelt sÀtt att minska antalet omoperationer som krÀvs vid en viss typ av hjÀrnkirurgi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Äldre som fĂ„r lĂ€ttare slag mot huvudet kan fĂ„ en blödning mellan skallbenet och hjĂ€rnan. För att inte denna subduralblödning ska orsaka allvarlig skada kan det krĂ€vas kirurgi och nu har en svensk forskargrupp funnit ett sĂ€tt att effektivisera denna typ av operation.

Vid subduralblödning ansamlas inflammatorisk vÀtska uppblandad med blod, vilket leder till svullnad och tryck mot hjÀrnan. För att minska trycket borrar kirurgerna hÄl i skallbenet, tömmer ut vÀtskan och spolar sedan rent med en spolvÀtska för att bli av med kvarvarande blödningsrester. Det Àr just vid spolingen som forskarna kommit pÄ en förbÀttring.

Idag anvÀnds normalt rumstempererad spolvÀtska, men forskarna testade att vÀrma upp vÀtskan till kroppstemperatur i stÀllet. Resultatet blev att bara 6 procent av deltagarna i studien som fick spolvÀtska med kroppstemperatur behövde opereras igen inom ett halvÄr. Motsvarande siffra för de som fick rumstempererad spolvÀtska var mer Àn dubbelt sÄ hög, 14 procent.

”Att man med en sĂ„ enkel Ă„tgĂ€rd kan minska antalet Ă„terfall och dĂ€rmed omoperationer har stor betydelse framför allt för att minska onödigt lidande hos denna Ă€ldre patientgrupp, men ocksĂ„ för att minska trycket pĂ„ sjukvĂ„rden", sĂ€ger Andreas Bartley, neurokirurg pĂ„ Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Att vÀrma upp vÀtskan lite mer Àr inte bara enkelt utan ocksÄ billigt, vilket gör att metoden kan anvÀndas överallt dÀr man utför den hÀr operationen.

”Totalantalet operationer för blödningar under skallbenet vĂ€ntas öka kraftigt med ökande andel Ă€ldre mĂ€nniskor i befolkningen. Att höja spolvĂ€tsketemperaturen Ă€r en Ă„tgĂ€rd som ocksĂ„ lĂ€tt kan tillĂ€mpas Ă€ven i resursknappa lĂ„ginkomstlĂ€nder”, sĂ€ger Magnus Tisel docent i neurokirurgi pĂ„ Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke
En app kan ge lÀkare omedelbar information om nÄgon har fÄtt en stroke och vilken behandling som behöver sÀttas in.
🧠 Motion kan förbĂ€ttra minnet hos Ă€ldre
En promenad tre gÄnger i veckan rÀcker för att de som Àr över 55 Är ska fÄ ett bÀttre episodiskt minne.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.