Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Ett steg nĂ€rmare allmĂ€n screening av prostatacancer

🔬 Ett steg nĂ€rmare allmĂ€n screening av prostatacancer

En ny metod minskar risken för att behandla ofarliga tumörer, med risk för biverkningar, och öppnar för allmÀn screening för att tidigt hitta prostatacancer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att upptÀcka prostatacancer i ett tidigt skede ökar chansen att kunna bota den, vilket gör att en allmÀn screening för prostatacancer skulle kunna rÀdda mÄnga liv. Men ett stort problem med dagens metoder för screening Àr att Àven mÄnga ofarliga tumörer upptÀcks.

Det gör att mÄnga behandlas i onödan och dÄ riskerar att drabbas av komplikationer som inkontinens och impotens. Nu har en forskargrupp frÄn Göteborgs universitet utvecklat en metod som drastiskt minkar risken för överdiagnosticering.

”Denna strategi minskar kraftigt antalet som behöver genomgĂ„ vĂ€vnadsprovtagning som i sig Ă€r obehaglig och innebĂ€r en risk för infektion. Dessutom halverar denna strategi risken att man upptĂ€cker en harmlös cancer, vilket varit det största hindret för att införa allmĂ€n screening för prostatacancer”, sĂ€ger Jonas Hugosson, professor i urologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna anvĂ€nde den vanliga metoden med ett blodprov, PSA, för att identifiera de som hade prostatacancer. Den gruppen fick sedan genomgĂ„ en magnetkameraundersökning följt av vĂ€vnadsprover. SĂ„ lĂ„ngt rör det sig om en standardprocedur och normalt följs den av tolv ”blinda” vĂ€vnadsprover frĂ„n olika delar av prostatan. Om undersökningen visar pĂ„ nĂ„got misstĂ€nkt tas sedan ytterligare vĂ€vnadsprover frĂ„n det misstĂ€nkta omrĂ„det.

Det forskarna gjorde var att de hoppade över blindtesterna och gick direkt pÄ riktade tester för det misstÀnkta omrÄdet.

”Vi mĂ„ste komma bort frĂ„n de blinda vĂ€vnadsproverna som i dag fortfarande Ă€r standard, lita pĂ„ magnetkameraundersökningen och dĂ€rmed skifta diagnostiken till att enbart ta prov pĂ„ mĂ€n med magnetkamerafynd och dĂ„ enbart riktade prover mot det aktuella omrĂ„det”, sĂ€ger Jonas Hugosson.

Genom att bara fokusera pÄ det mest misstÀnkta omrÄdet halverades risken att upptÀcka en harmlös cancer medan allvarlig potentiellt dödlig cancer hittades i nÀstan samma utstrÀckning. I och med att risken för att ofarliga tumörer behandlas i onödan minskats sÄ mycket menar forskargruppen att det nu finns goda argument för att införa screening

”Resultaten frĂ„n denna studie kan bana vĂ€g för att allmĂ€n screening kan införas för prostatacancer, Ă€ven om andra faktorer, sĂ„som kostnader, tillgĂ€nglighet till magnetkameraundersökning med mera, mĂ„ste tas med i bedömningen”, sĂ€ger Jonas Hugosson.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 AI ger trĂ€ffsĂ€ker diagnos av prostatacancer
En tÀvling visar att AI Àr lika bra som mÀnskliga patologer pÄ att diagnosticera cancer.
đŸ§« Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte
Ett protein kan tidigt visa om en person har prostatacancer och om det rör sig om en ofarlig tumör eller om behandling mÄste sÀttas in direkt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.