Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 AI ger trĂ€ffsĂ€ker diagnos av prostatacancer

🔬 AI ger trĂ€ffsĂ€ker diagnos av prostatacancer

En tÀvling visar att AI Àr lika bra som mÀnskliga patologer pÄ att diagnosticera cancer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

1,3 miljoner mÀn diagnosticeras varje Är med prostatacancer. För att stÀlla en tillförlitlig diagnos mÄste en patolog analysera ett vÀvnadsprov och en ny studie visar att AI kan vara till stor hjÀlp vid den diagnosen.

Ett problem med dagens prostatacancerdiagnostik Àr att olika patologer kan komma till olika slutsatser trots att de studerar samma vÀvnadsprover. Ett annat problem Àr att det inte finns tillrÀckligt med patologer. Speciellt i utvecklingslÀnder rÄder det stor brist pÄ patologer.

För att komma till rÀtta med de problemen anordnade en forskargrupp tÀvlingen Panda, dÀr över 1 000 AI-utvecklare skapade AI-system som kan analysera vÀvnadsprover. TÀvlingen Àr nu över och resultatet visar att AI Àr riktigt bra pÄ att identifiera och gradera prostatacancer i vÀvnadsprover.

– Redan efter tio dagar utvecklades algoritmer som var lika bra som genomsnittliga patologer. Genomförandet av Panda visar hur tĂ€vlingar kan sporra till snabb innovation för att lösa specifika problem inom vĂ„rden med hjĂ€lp av AI, sĂ€ger Kimmo Kartasalo, forskare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

En farhÄga som forskarna hade med AI-analyserna var att AI kan fÄ problem om de data som de matas med i verkligheten skiljer sig frÄn de data som anvÀndes för att trÀna AI:n. Men det var inte ett problem i det hÀr fallet.

– Resultaten frĂ„n Panda visar för första gĂ„ngen att AI-system kan ge lika noggrann diagnostisering och gradering av prostatacancer i en internationell miljö som nĂ€r diagnostiken görs av mĂ€nskliga patologer, sĂ€ger Martin Eklund, lektor vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna betonar att mÄlet inte Àr att ersÀtta mÀnskliga patologer.

– Tanken Ă€r inte att AI ska ersĂ€tta den mĂ€nskliga bedömningen, utan snarare agera som ett sĂ€kerhetsnĂ€t för att patologer inte ska missa cancerfall, samt hjĂ€lpa till med att standardisera bedömningarna. AI kan Ă€ven vara ett alternativ i delar av vĂ€rlden dĂ€r det helt saknas patologisk expertis idag, sĂ€ger Lars Egevad, professor i patologi vid Karolinska Institutet och medförfattare till studien.

Forskarna ska nu gÄ vidare för att föra AI-analyser nÀrmare praktiskt anvÀndande i vÄrden.

– NĂ€sta steg Ă€r kontrollerade studier för att avgöra hur AI-systemet pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt kan införas i vĂ„rden. Framtida studier bör Ă€ven inkludera en större variation av ovanliga men sĂ€rskilt svĂ„rbedömda biopsier och fler lĂ€nder med varierande etnicitet och demografi, sĂ€ger Martin Eklund.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.