Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧫 Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte

🧫 Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte

Ett protein kan tidigt visa om en person har prostatacancer och om det rör sig om en ofarlig tumör eller om behandling måste sättas in direkt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 10 000 nya fall av prostatacancer upptäcks och 2 200 personer dör i sjukdomen varje år. Men överlevnadschansen är ändå förhållandevis god. 85,8 procent av de män som får en prostatacancerdiagnos lever i tio år efter de fått diagnosen.

Chansen att överleva ökar kraftigt om cancern upptäcks i ett tidigt skede. Många som får en prostatacancerdiagnos har också en ofarlig tumör som inte behöver behandlas. Problemet är att det kan vara svårt att avgöra vem som har en ofarlig tumör. Risken finns att många får onödiga behandlingar som kan ge biverkningar, oroar patienterna i onödan och som slösar resurser i vården.

Att hitta metoder för att avgöra vem som behöver snabb behandling är därför något som många forskare arbetar med. Nu har ett forskarlag från Umeå universitet gjort ett genombrott.

De har upptäckt en ny funktion för specifika proteiner (TβRI) i signalvägen som påverkar hur cancerceller växer och sprids.

– Vi har upptäckt att AURKB, som är ett kinase som uttrycks i cancerstamceller, interagerar med TβRI under celldelning i såväl prostatacancerceller som i neuroblastomceller, som är en form av cancer hos barn. Våra resultat tyder på att AURKB–TβRI-komplexet kan vara en användbar biomarkör för att tidigt kunna identifiera avancerad prostatacancer, vilket kan vara till stor klinisk nytta för utvecklandet av precisionsmedicin vid behandling av prostatacancer, säger Jie Song, forskare vid Umeå universitet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Upptäckten gör att forskarna på ett enkelt och säkert sätt kan avgöra vilka män som har en livshotande cancer och tidigt sätta in behandlingar.

– Med den här upptäckten kan vi lugna de män med prostatacancer som inte har så dålig prognos och de som har en högriskprostatacancer kan erbjudas behandling snabbare. Vårt fynd och publikation är av högt värde för en stor grupp av patienter med prostatacancer och det finns skäl att tro att fler patientgrupper kommer ha nytta av detta, säger Maréne Landström, professor i patologi vid Umeå universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gå vidare för att nå ut med metoden i vården.

– Vi kommer att söka stöd från Vinnova och andra källor bland annat för att utveckla en metod som kan användas i sjukvården och beräknar att det kan ta två-tre år innan vi har utvecklat ett test baserat på våra fynd, säger Maréne Landström.

Läs hela studien här.

🔬 Bättre diagnos och behandling vid prostatacancer
Nya substanser kan binda sig till tumörer och ge tidigare diagnos av livshotande prostatacancer.
🧫 Forskare upptäcker biomarkör som finns i hälften av alla cancerformer
Forskare vid Duke National University i Singapore har upptäckt en biomarkör i form av ett protein som hjälper till att förutsäga beteendet hos många cancerformer.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.