Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte

đŸ§« Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte

Ett protein kan tidigt visa om en person har prostatacancer och om det rör sig om en ofarlig tumör eller om behandling mÄste sÀttas in direkt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 10 000 nya fall av prostatacancer upptĂ€cks och 2 200 personer dör i sjukdomen varje Ă„r. Men överlevnadschansen Ă€r Ă€ndĂ„ förhĂ„llandevis god. 85,8 procent av de mĂ€n som fĂ„r en prostatacancerdiagnos lever i tio Ă„r efter de fĂ„tt diagnosen.

Chansen att överleva ökar kraftigt om cancern upptÀcks i ett tidigt skede. MÄnga som fÄr en prostatacancerdiagnos har ocksÄ en ofarlig tumör som inte behöver behandlas. Problemet Àr att det kan vara svÄrt att avgöra vem som har en ofarlig tumör. Risken finns att mÄnga fÄr onödiga behandlingar som kan ge biverkningar, oroar patienterna i onödan och som slösar resurser i vÄrden.

Att hitta metoder för att avgöra vem som behöver snabb behandling Àr dÀrför nÄgot som mÄnga forskare arbetar med. Nu har ett forskarlag frÄn UmeÄ universitet gjort ett genombrott.

De har upptĂ€ckt en ny funktion för specifika proteiner (TÎČRI) i signalvĂ€gen som pĂ„verkar hur cancerceller vĂ€xer och sprids.

– Vi har upptĂ€ckt att AURKB, som Ă€r ett kinase som uttrycks i cancerstamceller, interagerar med TÎČRI under celldelning i sĂ„vĂ€l prostatacancerceller som i neuroblastomceller, som Ă€r en form av cancer hos barn. VĂ„ra resultat tyder pĂ„ att AURKB–TÎČRI-komplexet kan vara en anvĂ€ndbar biomarkör för att tidigt kunna identifiera avancerad prostatacancer, vilket kan vara till stor klinisk nytta för utvecklandet av precisionsmedicin vid behandling av prostatacancer, sĂ€ger Jie Song, forskare vid UmeĂ„ universitet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

UpptÀckten gör att forskarna pÄ ett enkelt och sÀkert sÀtt kan avgöra vilka mÀn som har en livshotande cancer och tidigt sÀtta in behandlingar.

– Med den hĂ€r upptĂ€ckten kan vi lugna de mĂ€n med prostatacancer som inte har sĂ„ dĂ„lig prognos och de som har en högriskprostatacancer kan erbjudas behandling snabbare. VĂ„rt fynd och publikation Ă€r av högt vĂ€rde för en stor grupp av patienter med prostatacancer och det finns skĂ€l att tro att fler patientgrupper kommer ha nytta av detta, sĂ€ger MarĂ©ne Landström, professor i patologi vid UmeĂ„ universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gÄ vidare för att nÄ ut med metoden i vÄrden.

– Vi kommer att söka stöd frĂ„n Vinnova och andra kĂ€llor bland annat för att utveckla en metod som kan anvĂ€ndas i sjukvĂ„rden och berĂ€knar att det kan ta tvĂ„-tre Ă„r innan vi har utvecklat ett test baserat pĂ„ vĂ„ra fynd, sĂ€ger MarĂ©ne Landström.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 BĂ€ttre diagnos och behandling vid prostatacancer
Nya substanser kan binda sig till tumörer och ge tidigare diagnos av livshotande prostatacancer.
đŸ§« Forskare upptĂ€cker biomarkör som finns i hĂ€lften av alla cancerformer
Forskare vid Duke National University i Singapore har upptÀckt en biomarkör i form av ett protein som hjÀlper till att förutsÀga beteendet hos mÄnga cancerformer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.