Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 BĂ€ttre diagnos och behandling vid prostatacancer

🔬 BĂ€ttre diagnos och behandling vid prostatacancer

Nya substanser kan binda sig till tumörer och ge tidigare diagnos av livshotande prostatacancer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Prostatacancer Ă€r Sveriges vanligaste cancerform och varje Ă„r upptĂ€cks mer Ă€n 10 000 nya fall av prostatacancer i Sverige. Över 2 000 personer avlider ocksĂ„ varje Ă„r i prostatacancer.

En anledning till de höga dödstalen Àr att det Àr svÄrt att i ett tidigt skede upptÀcka metastaser utanför prostatakörteln, vilket i sin tur gör det svÄrt att sÀtta in behandling i tid. Men nu har forskare vid Uppsala universitet utvecklat en metod som ska göra det enklare att upptÀcka metastaser i tid.

– NĂ€r en prostatatumör börjar sprida sig Ă€r metastaserna initialt sĂ„ smĂ„ att de inte syns i magnetröntgen. Det kan orsaka bĂ„de felaktiga diagnoser, ofullstĂ€ndiga kirurgiska ingrepp och onödigt lidande. AlltsĂ„ behöver vi ett sĂ€tt att visualisera alla tumörer innan de vĂ€xer sig för stora. VĂ„r frĂ€msta ledtrĂ„d Ă€r tvĂ„ spĂ„rĂ€mnen, GRPR och PSMA, som bildas vid tidig prostatacancer, sĂ€ger Anna Orlova, professor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom upptĂ€ckten, i ett pressmeddelande.

Forskarna har utvecklat substanser som binder sig till spÄrÀmnena. Genom att fÀsta en radionuklid vid substansen kan de minsta metastaserna lokaliseras med hjÀlp av exempelvis en PET-kamera.

I förlÀngningen Àr tanken att metoden inte bara ska kunna anvÀndas för diagnos utan Àven för behandling. Substansen skulle dÄ kunna anvÀndas för transport av lÀkemedel direkt till tumören, vilket i sin tur skulle begrÀnsa onödig toxisk spridning vid behandling.

– Mest effektiv Ă€r naturligtvis en heltĂ€ckande diagnostik och parallellt har vi utvecklat en molekyl som binder till bĂ„da spĂ„rĂ€mnena under tumörens samtliga faser. Vi har redan testat den pĂ„ möss med positivt resultat och gĂ„r inom kort vidare med studier pĂ„ mĂ€nniska. Leder bara ett av vĂ„ra tvĂ„ spĂ„r rĂ€tt hoppas vi ge vĂ„rden det verktyg som krĂ€vs för att hjĂ€lpa alla mĂ€n som drabbas av prostatacancer till lĂ€ngre och bĂ€ttre liv, sĂ€ger Anna Orlova.

🔬 Magnetkameror kan ge mycket bĂ€ttre diagnoser av prostatacancer
En ny undersökningsmetod minskar överdiagnosticeringen av prostatacancer och öppnar för en rutinmÀssig undersökning av alla mÀn i framtiden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.