Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Magnetkameror kan ge mycket bĂ€ttre diagnoser av prostatacancer

🔬 Magnetkameror kan ge mycket bĂ€ttre diagnoser av prostatacancer

En ny undersökningsmetod minskar överdiagnosticeringen av prostatacancer och öppnar för en rutinmÀssig undersökning av alla mÀn i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är fÄr 10 000 mÀn prostatacancer och över 2 000 avlider i sjukdomen. Ju tidigare cancern upptÀcks desto större Àr chansen för överlevnad. SÄ man skulle kunna tycka att en allmÀn screening av alla mÀn vore en bra idé, men hÀr finns ett problem.

I dag anvÀnds ett blodprov, PSA-test, för att avgöra om nÄgon har prostatacancer. DessvÀrre kan det testet inte avgöra hur elakartad tumören Àr, vilket kan leda till behandlingar som helt i onödan kan ge biverkningar som urinlÀckage, tarmproblem och nedsatt sexuell förmÄga. Fördelarna med en allmÀn screening övervÀger helt enkelt inte nackdelarna.

Men nu har forskare vid Karolinska Institutet utvecklat en metod för att förbÀttra diagnoserna. I stÀllet för att som vanligt ta ett vÀvnadsprov om PSA-testet visar pÄ prostatacancer sÄ undersöks patienten med magnetröntgen (magnetresonanstomografi), MR.

NÀr forskarna jÀmförde metoderna i en grupp med 12 500 mÀn sÄ var magnetröntgenmetoden överlÀgsen. Det visade sig att överdiagnostiken halverades med magnetröntgen. Samtidigt som onödiga behandlingar kan halveras sÄ hittar metoden lika mÄnga allvarliga fall som om lÀkarna tar vÀvnadsprover.

– VĂ„ra resultat frĂ„n en stor randomiserad studie visar att moderna metoder för prostatacancerscreening bibehĂ„ller fördelarna med screening samtidigt som nackdelarna kraftigt minskas. Detta innebĂ€r att det största hindret för införande av nationell screening lyfts bort, sĂ€ger Tobias Nordström, docent i urologi vid Karolinska Institutet och huvudansvarig för studien.

Forskarna har ocksÄ gÄtt vidare för att se om de kan utveckla metoden ytterligare.

– Vi presenterar inom kort spĂ€nnande resultat dĂ€r vi undersöker om ett kompletterande blodprov kan minska behovet av MR-undersökningar framöver och ytterligare skĂ€rpa diagnostiken. Framtidens prostatacancerdiagnostik utgörs sannolikt av en kombination av bĂ„de blodprov och MR, sĂ€ger Tobias Nordström.

Bild: Pixabay/Darko Djurin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.