Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Döda organ kan fĂ„ nytt liv

💔 Döda organ kan fĂ„ nytt liv

Forskare har lyckats fÄ organ att leva igen en timme efter att hjÀrtat slutat slÄ.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀr hjÀrtat slutar slÄ dör ocksÄ alla organ i kroppen snabbt. Men forskare frÄn Yale University i USA har utvecklat en metod, OrganEx, som kan fÄ liv i döda organ igen. Metoden gÄr ut pÄ att pumpa in syntetiskt blod tillsammans med en cocktail av Àmnen som hindrar celler frÄn att dö.

– Alla celler dör inte pĂ„ en gĂ„ng utan det Ă€r en mer utdragen process och det gĂ„r att ingripa i den processen för att stoppa celldöd och Ă€ven Ă„terskapa en del cellfunktioner, sĂ€ger David Andrijevic, forskare vid Yale och en av forskarna bakom studien.

Forskarna har testat metoden pÄ döda grisar. De startade behandlingen en timme efter att hjÀrtat slutat slÄ. Sex timmar efter det kunde de fortfarande mÀta cellaktivitet i organ som hjÀrta, lever och njurar.

– I ett mikroskop var det svĂ„rt att se skillnad mellan friska organ och de som behandlats med OrganEx efter döden, sĂ€ger Zvonimir Vrselja, en annan av forskarna bakom studien.

Nu Àr inte tanken att fÄ de döda att leva igen utan mer att förlÀnga tiden som kirurger har pÄ sig att plocka ut organ för donation efter en persons död. Det finns ocksÄ möjlighet att metoden kan anvÀndas för att reparera organ som skadats vid hjÀrtattacker eller stroke.

Det behövs mycket mer studier innan metoden kan anvÀndas pÄ mÀnniskor, men forskarna har stora förhoppningar.

– Det finns mĂ€ngder med potentiella anvĂ€ndningsomrĂ„den för denna spĂ€nnande nya teknik. Men vi behöver vara vĂ€ldigt noggranna med den etiska aspekten i framtida studier speciellt om det gĂ€ller behandling av hjĂ€rnan, sĂ€ger Stephen Latham, chef för Yale Interdisciplinary Center for Bioethics.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Billigare och snabbare stamcellsproduktion
En ny 3D-printad prototyp för utvinning av stamceller ger potential för storskalig produktion med hög kvalitet – till lĂ€gre kostnad.
đŸ‘¶ Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 Ă„r
Genom att omprogrammera hudceller gÄr det att vrida tillbaka klockan och fÄ cellerna att fungera som om de vore flera decennier yngre.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.