Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Döda organ kan få nytt liv

💔 Döda organ kan få nytt liv

Forskare har lyckats få organ att leva igen en timme efter att hjärtat slutat slå.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

När hjärtat slutar slå dör också alla organ i kroppen snabbt. Men forskare från Yale University i USA har utvecklat en metod, OrganEx, som kan få liv i döda organ igen. Metoden går ut på att pumpa in syntetiskt blod tillsammans med en cocktail av ämnen som hindrar celler från att dö.

– Alla celler dör inte på en gång utan det är en mer utdragen process och det går att ingripa i den processen för att stoppa celldöd och även återskapa en del cellfunktioner, säger David Andrijevic, forskare vid Yale och en av forskarna bakom studien.

Forskarna har testat metoden på döda grisar. De startade behandlingen en timme efter att hjärtat slutat slå. Sex timmar efter det kunde de fortfarande mäta cellaktivitet i organ som hjärta, lever och njurar.

– I ett mikroskop var det svårt att se skillnad mellan friska organ och de som behandlats med OrganEx efter döden, säger Zvonimir Vrselja, en annan av forskarna bakom studien.

Nu är inte tanken att få de döda att leva igen utan mer att förlänga tiden som kirurger har på sig att plocka ut organ för donation efter en persons död. Det finns också möjlighet att metoden kan användas för att reparera organ som skadats vid hjärtattacker eller stroke.

Det behövs mycket mer studier innan metoden kan användas på människor, men forskarna har stora förhoppningar.

– Det finns mängder med potentiella användningsområden för denna spännande nya teknik. Men vi behöver vara väldigt noggranna med den etiska aspekten i framtida studier speciellt om det gäller behandling av hjärnan, säger Stephen Latham, chef för Yale Interdisciplinary Center for Bioethics.

Läs hela studien här.

🧫 Billigare och snabbare stamcellsproduktion
En ny 3D-printad prototyp för utvinning av stamceller ger potential för storskalig produktion med hög kvalitet – till lägre kostnad.
👶 Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 år
Genom att omprogrammera hudceller går det att vrida tillbaka klockan och få cellerna att fungera som om de vore flera decennier yngre.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.