Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👶 Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 år

👶 Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 år

Genom att omprogrammera hudceller går det att vrida tillbaka klockan och få cellerna att fungera som om de vore flera decennier yngre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskarlag vid Brabham Institute i Storbritannien har lyckats programmera om hudceller så att de fungerar som 30 år yngre celler. Hudcellerna både ser yngre ut och är bättre på att läka sår.

Än så länge befinner sig forskningen i ett tidigt skede och forskarna har hittills bara gjort provrörstester, men resultaten är så lovande att forskarna nu ska gå vidare och försöka skapa behandlingar baserade på metoden.

Metoden påverkar också gener som är kopplade till ålderssjukdomar som exempelvis Alzheimers så forskarna ska även undersöka om den kan användas för att behandla fler ålderskrämpor.

– Detta arbete har väldigt spännande implikationer. Med tiden kan vi kanske identifiera gener som vi kan föryngra utan någon omfattande omprogrammering och specifikt inrikta oss på de gener som påverkar åldrandet. Det här tillvägagångssättet kan bana väg för upptäckter som kan öppna upp för otroliga nya behandlingar, säger professor Wolf Reik som lett forskningen, i ett pressmeddelande.

Forskarna har arbetat med att utveckla den här metoden i flera år, men det är först nu de har lyckats så väl att de kunnat publicera resultaten.

Det hela bygger på att hudcellerna omvandlas till stamceller. Metoden för att göra det utvecklades av Nobelpristagaren Shinya Yamanaka redan 2007, men forskarna vid Brabham Institute har utvecklat den.

I stället för att vrida tillbaka klockan helt så att hudcellen blir en ren stamcell som kan utvecklas till vilken cell som helst har forskarna lyckat stoppa utvecklingen efter ett tag. Det gör att de får en föryngrad hudcell i stället för en stamcell.

Läs hela studien här.

🤕 Syntetisk hud förmedlar beröring och ger ett ökat stöd vid rehabilitering
Genom att stimulera huden och samtidigt studera upplevelsen kan vi lära oss fler samband mellan vårt största organ och hjärnans signaler samt hur vi kan simulera dessa för att rehabilitera skador.
🔬 AI hjälper hudläkare diagnosticera hudcancer
En AI klarar av att analysera bilder på melanom och se vilka som är farliga, lika bra som en hudläkare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.