Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 Ă„r

đŸ‘¶ Forskare ”föryngrar” hudceller med 30 Ă„r

Genom att omprogrammera hudceller gÄr det att vrida tillbaka klockan och fÄ cellerna att fungera som om de vore flera decennier yngre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskarlag vid Brabham Institute i Storbritannien har lyckats programmera om hudceller sÄ att de fungerar som 30 Är yngre celler. Hudcellerna bÄde ser yngre ut och Àr bÀttre pÄ att lÀka sÄr.

Än sĂ„ lĂ€nge befinner sig forskningen i ett tidigt skede och forskarna har hittills bara gjort provrörstester, men resultaten Ă€r sĂ„ lovande att forskarna nu ska gĂ„ vidare och försöka skapa behandlingar baserade pĂ„ metoden.

Metoden pÄverkar ocksÄ gener som Àr kopplade till Älderssjukdomar som exempelvis Alzheimers sÄ forskarna ska Àven undersöka om den kan anvÀndas för att behandla fler ÄlderskrÀmpor.

– Detta arbete har vĂ€ldigt spĂ€nnande implikationer. Med tiden kan vi kanske identifiera gener som vi kan föryngra utan nĂ„gon omfattande omprogrammering och specifikt inrikta oss pĂ„ de gener som pĂ„verkar Ă„ldrandet. Det hĂ€r tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet kan bana vĂ€g för upptĂ€ckter som kan öppna upp för otroliga nya behandlingar, sĂ€ger professor Wolf Reik som lett forskningen, i ett pressmeddelande.

Forskarna har arbetat med att utveckla den hÀr metoden i flera Är, men det Àr först nu de har lyckats sÄ vÀl att de kunnat publicera resultaten.

Det hela bygger pÄ att hudcellerna omvandlas till stamceller. Metoden för att göra det utvecklades av Nobelpristagaren Shinya Yamanaka redan 2007, men forskarna vid Brabham Institute har utvecklat den.

I stÀllet för att vrida tillbaka klockan helt sÄ att hudcellen blir en ren stamcell som kan utvecklas till vilken cell som helst har forskarna lyckat stoppa utvecklingen efter ett tag. Det gör att de fÄr en föryngrad hudcell i stÀllet för en stamcell.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ€• Syntetisk hud förmedlar beröring och ger ett ökat stöd vid rehabilitering
Genom att stimulera huden och samtidigt studera upplevelsen kan vi lÀra oss fler samband mellan vÄrt största organ och hjÀrnans signaler samt hur vi kan simulera dessa för att rehabilitera skador.
🔬 AI hjĂ€lper hudlĂ€kare diagnosticera hudcancer
En AI klarar av att analysera bilder pÄ melanom och se vilka som Àr farliga, lika bra som en hudlÀkare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.