Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 AI hjĂ€lper hudlĂ€kare diagnosticera hudcancer

🔬 AI hjĂ€lper hudlĂ€kare diagnosticera hudcancer

En AI klarar av att analysera bilder pÄ melanom och se vilka som Àr farliga, lika bra som en hudlÀkare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mellan tvÄ och tre miljoner mÀnniskor i vÀrlden drabbas av hudcancer varje Är. Det finns effektiva behandlingar för mÄnga typer av hudcancer, i varje fall om de upptÀcks och diagnosticeras i god tid. HÀr kan AI hjÀlpa till.

Ett forskarlag vid Göteborgs universitet har trÀnat en AI-algoritm att avgöra hur farliga hudmelanom Àr. AI:n kan anlysera en bild av en hudförÀndring och se om hudmelanom Àr invasiva, med spridningsrisk, eller befinner sig i ett stadium av tillvÀxt i enbart överhuden, utan spridningsrisk.

Forskarna har lÄtit AI:n och sju hudlÀkare analysera samma bilder. Resultatet blev att AI:n var lika bra som hudlÀkarna pÄ att klassificera melanomen. DÄ det inte finns tillrÀckligt med hudlÀkare för att analysera alla misstÀnkta fall av melanom skulle AI:n i framtiden kunna bli en vÀrdefull assistent som snabbt kan eliminera alla fall som uppenbart inte Àr farliga. NÄgot som skulle ge hudlÀkarna mer tid för de mer svÄrbedömda fallen.

Just att anvĂ€nda maskininlĂ€rning för att klassificera melanom Ă€r ett populĂ€rt forskningsomrĂ„de. Ett forskarlag frĂ„n Wyss Institute vid Harvard University i USA har utvecklat en annan metod. Deras AI har trĂ€nats till att utnyttja en metod som kallas ”fula ankungen”.

De bildanalyssystem som finns idag analyserar varje hudförÀndring för sig. Men hudlÀkare jÀmför mÄnga olika hudförÀndringar för varje person för att se om nÄgon av förÀndringarna skiljer sig frÄn de andra, en ful ankunge.

Forskarna vid Wyss Institute trÀnade sin algoritm att kÀnna igen fula ankungar. Efter att ha gÄtt igenom 33 000 bilder pÄ hudförÀndringar kunde AI:n faststÀlla rÀtt diagnos i 90 procent av fallen pÄ en serie av testbilder. Tre hudlÀkare hade i snitt rÀtt i 88 procent av fallen nÀr de gick igenom samma bilder.

Bilderna i frÄga kan komma frÄn en vanlig mobiltelefon, vilket ger möjlighet att lÄta AI:n stÄ för en första diagnos i framtiden. Den första analysen kan dÄ göras pÄ en vÄrdcentral dÀr alla ofarliga fall sorteras bort. Det minskar trycket pÄ hudlÀkarna som inte behöver undersöka sÄ mÄnga patienter utan kan fokusera pÄ de allvarligaste fallen.

Planen Àr nu att gÄ vidare med kliniska studier och sedan intressera företag för att kommersialisera metoden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.