Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien

🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien

Det svenska startup-bolaget Wayout, vars innovation effektivt rengör vatten, har landat ett kontrakt värt 39 miljoner euro i staden Goa, Indien.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

I stora delar av världen är rent dricksvatten en bristvara och till följd av det fraktas vatten, från bland annat Schweiz, världen över med hjälp av plastflaskor. Warp News har tidigare skrivit om det svenska startup-företaget Wayout, vars innovation, i storleksordningen av en container, kan rengöra upp till 9000 liter vatten per dygn. Nu har företaget landat ett kontrakt i Indien värt 39 miljoner euro, meddelar Breakit.se.

Projektet innebär att 30 mikrofabriker kommer att rullas ut under en period på 2 år, i staden Goa i Indien. Således kommer invånarna i staden att få tillgång till rent vatten från lokala källor, istället för behöva att importera dricksvatten från annan ort. Då mikrofabriken dessutom levererar vattnet i plastfria, återvinningsbara kärl, så innebär det också en minskning av plastanvändning.

Kontraktet är med det indiska bolaget EP Kamat Group, vars VD, Rajkumar Kamat, säger att det känns otroligt kul, och inte minst helt rätt att samarbeta med ett svenskt innovationsbolag. Kamat säger också att han tror att produktion och distribution av lokalt dricksvatten kommer att ha enastående resultat på turistplatser, industriområden, och inom hotell- och restaurangvärlden.

Milstolpte för bolaget

Wayouts VD, Ulf Stenerhag, säger att det på många sätt är en milstolpe för bolaget, då de länge kämpat med konceptutveckling och att färdigställa saker. Och att det nu handlar om att få fart på marknaden och skala upp bolaget. Efter kontraktet i Indien fokuserar nu företaget blicken mot andra ställen i Indien, Mellanöstern, och Indiska oceanen.

- Där finns det en kombination av enorm potential, en medvetenhet om att vatten är viktigt och en strävan att bli plastfria, avslutar Stenerhag.

🥗 Industriellt processvatten blir “algmat”
Processvatten från exempelvis sillfabriker kan användas som gödning för landbaserade algodlingar och både höja proteinhalten i algerna och få dem att växa snabbare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.