Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien

🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien

Det svenska startup-bolaget Wayout, vars innovation effektivt rengör vatten, har landat ett kontrakt vÀrt 39 miljoner euro i staden Goa, Indien.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

I stora delar av vÀrlden Àr rent dricksvatten en bristvara och till följd av det fraktas vatten, frÄn bland annat Schweiz, vÀrlden över med hjÀlp av plastflaskor. Warp News har tidigare skrivit om det svenska startup-företaget Wayout, vars innovation, i storleksordningen av en container, kan rengöra upp till 9000 liter vatten per dygn. Nu har företaget landat ett kontrakt i Indien vÀrt 39 miljoner euro, meddelar Breakit.se.

Projektet innebÀr att 30 mikrofabriker kommer att rullas ut under en period pÄ 2 Är, i staden Goa i Indien. SÄledes kommer invÄnarna i staden att fÄ tillgÄng till rent vatten frÄn lokala kÀllor, istÀllet för behöva att importera dricksvatten frÄn annan ort. DÄ mikrofabriken dessutom levererar vattnet i plastfria, Ätervinningsbara kÀrl, sÄ innebÀr det ocksÄ en minskning av plastanvÀndning.

Kontraktet Àr med det indiska bolaget EP Kamat Group, vars VD, Rajkumar Kamat, sÀger att det kÀnns otroligt kul, och inte minst helt rÀtt att samarbeta med ett svenskt innovationsbolag. Kamat sÀger ocksÄ att han tror att produktion och distribution av lokalt dricksvatten kommer att ha enastÄende resultat pÄ turistplatser, industriomrÄden, och inom hotell- och restaurangvÀrlden.

Milstolpte för bolaget

Wayouts VD, Ulf Stenerhag, sÀger att det pÄ mÄnga sÀtt Àr en milstolpe för bolaget, dÄ de lÀnge kÀmpat med konceptutveckling och att fÀrdigstÀlla saker. Och att det nu handlar om att fÄ fart pÄ marknaden och skala upp bolaget. Efter kontraktet i Indien fokuserar nu företaget blicken mot andra stÀllen i Indien, Mellanöstern, och Indiska oceanen.

- DÀr finns det en kombination av enorm potential, en medvetenhet om att vatten Àr viktigt och en strÀvan att bli plastfria, avslutar Stenerhag.

đŸ„— Industriellt processvatten blir “algmat”
Processvatten frÄn exempelvis sillfabriker kan anvÀndas som gödning för landbaserade algodlingar och bÄde höja proteinhalten i algerna och fÄ dem att vÀxa snabbare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.