Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„— Industriellt processvatten blir "algmat"

đŸ„— Industriellt processvatten blir "algmat"

Processvatten frÄn exempelvis sillfabriker kan anvÀndas som gödning för landbaserade algodlingar och bÄde höja proteinhalten i algerna och fÄ dem att vÀxa snabbare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att fÄ en hÄllbar livsmedelsförsörjning i framtiden mÄste vi fÄ mer av vÄrt protein frÄn vÀxter. Ett intressant alternativ Àr alger och nu har en studie frÄn Göteborgs universitet och Chalmers visat att alger kan bli en vÀldigt konkurrenskraftig proteinkÀlla i framtidens livsmedel.

Alger innehÄller mÄnga nyttigheter som mineraler, vitaminer, proteiner och nyttiga Omega 3-fetter, men proteinhalten Àr lÀgre Àn i exempelvis sojabönor. Sojabönor Ä andra sidan krÀver mycket mer gödsel och vatten Àn alger.

Forskarna har nu utvecklat en metod som gör algerna mer proteinrika samtidigt som odlingen blir Ànnu mer miljövÀnlig. Det visar sig nÀmligen att processvatten frÄn livsmedelsindustrin fungerar utmÀrkt som gödning i landbaserade algodlingar.

– Sojabönans proteinhalt Ă€r cirka 40 procent. Med hjĂ€lp av processvattnet har vi fĂ„tt upp proteinhalten i algerna till över 30 procent, sĂ€ger Kristoffer Stedt, doktorand vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det innebÀr att forskarna lyckats fyrdubbla proteinhalten samtidigt som algerna vÀxte över 60 procent snabbare. Processvattnet Àr normalt en kostnad för livsmedelsindustrin, men pÄ det hÀr sÀttet kan vattnet bli en resurs i stÀllet.

– Vi tĂ€nker att man kan ha landbaserade odlingar av alger, som havssallat, i nĂ€rheten av en sillfabrik till exempel. Algodlingen kan rena stora delar av nĂ€ringsĂ€mnena ur processvattnet. DĂ„ kommer vi nĂ€rmare ett hĂ„llbart tĂ€nk och företagen fĂ„r ett ben till att stĂ„ pĂ„, sĂ€ger Kristoffer Stedt.

Forskarna ska nu försöka skala upp metoden för att kunna producera alger i industriell skala.

– Vi behöver göra tester i större volymer, i ett första steg i en kontrollerad miljö. Men vi tror att detta kan vara ett alternativ som proteinkĂ€lla i framtidens mat. Det skulle Ă€ven kunna bli helt cirkulĂ€ra system om vi anvĂ€nde odlade alger som foder till en laxodling pĂ„ land dĂ€r vi tar hand om processvattnet och göder algodlingen med det, sĂ€ger Kristoffer Stedt.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„— Är du redo för den nya maten? – Oumph, alger och labbodlat kött
Vi vet redan att köttproduktion, trÄlfiske och ensidiga jordbruk i megaformat Àr miljöbovar med ett slutdatum. Desto bÀttre utvecklas ny klimatsmart mat i en strid ström.
🎹 TextilfĂ€rger av tĂ„ng och alger minskar pĂ„verkan pĂ„ miljön
VarumÀrket Zeefier skapar naturliga textilfÀrger som Àr tillverkade av 100 procent tÄng och alger.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.