Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥗 Industriellt processvatten blir "algmat"

🥗 Industriellt processvatten blir "algmat"

Processvatten från exempelvis sillfabriker kan användas som gödning för landbaserade algodlingar och både höja proteinhalten i algerna och få dem att växa snabbare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att få en hållbar livsmedelsförsörjning i framtiden måste vi få mer av vårt protein från växter. Ett intressant alternativ är alger och nu har en studie från Göteborgs universitet och Chalmers visat att alger kan bli en väldigt konkurrenskraftig proteinkälla i framtidens livsmedel.

Alger innehåller många nyttigheter som mineraler, vitaminer, proteiner och nyttiga Omega 3-fetter, men proteinhalten är lägre än i exempelvis sojabönor. Sojabönor å andra sidan kräver mycket mer gödsel och vatten än alger.

Forskarna har nu utvecklat en metod som gör algerna mer proteinrika samtidigt som odlingen blir ännu mer miljövänlig. Det visar sig nämligen att processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar.

– Sojabönans proteinhalt är cirka 40 procent. Med hjälp av processvattnet har vi fått upp proteinhalten i algerna till över 30 procent, säger Kristoffer Stedt, doktorand vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det innebär att forskarna lyckats fyrdubbla proteinhalten samtidigt som algerna växte över 60 procent snabbare. Processvattnet är normalt en kostnad för livsmedelsindustrin, men på det här sättet kan vattnet bli en resurs i stället.

– Vi tänker att man kan ha landbaserade odlingar av alger, som havssallat, i närheten av en sillfabrik till exempel. Algodlingen kan rena stora delar av näringsämnena ur processvattnet. Då kommer vi närmare ett hållbart tänk och företagen får ett ben till att stå på, säger Kristoffer Stedt.

Forskarna ska nu försöka skala upp metoden för att kunna producera alger i industriell skala.

– Vi behöver göra tester i större volymer, i ett första steg i en kontrollerad miljö. Men vi tror att detta kan vara ett alternativ som proteinkälla i framtidens mat. Det skulle även kunna bli helt cirkulära system om vi använde odlade alger som foder till en laxodling på land där vi tar hand om processvattnet och göder algodlingen med det, säger Kristoffer Stedt.

Läs hela studien här.

🥗 Är du redo för den nya maten? – Oumph, alger och labbodlat kött
Vi vet redan att köttproduktion, trålfiske och ensidiga jordbruk i megaformat är miljöbovar med ett slutdatum. Desto bättre utvecklas ny klimatsmart mat i en strid ström.
🎨 Textilfärger av tång och alger minskar påverkan på miljön
Varumärket Zeefier skapar naturliga textilfärger som är tillverkade av 100 procent tång och alger.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.