Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎹 TextilfĂ€rger av tĂ„ng och alger minskar pĂ„verkan pĂ„ miljön

🎹 TextilfĂ€rger av tĂ„ng och alger minskar pĂ„verkan pĂ„ miljön

VarumÀrket Zeefier skapar naturliga textilfÀrger som Àr tillverkade av 100 procent tÄng och alger.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Nienke Hoogvliet och Anne Boermans har forskat kring hur man skapar hÄllbara och miljövÀnliga textilfÀrger. Under de senaste Ätta Ären har de provat olika typer av tÄng och alger. FÀrgÀmnena fungerar som alternativ till de traditionella fÀrgÀmnen som Àr tillverkade pÄ konstgjord vÀg. Grundarna till företaget Zeefier har förhoppningar att kunna skala upp produktionen och göra modebranschen lite mer hÄllbar.

– FĂ€rgning av textilier Ă€r en vĂ€ldigt miljöbelastande process, sa Hoogvliet till Dezeen, sĂ„ det har alltid varit min dröm att skala upp den hĂ€r tekniken och fĂ„ ut den pĂ„ marknaden.

Den hollÀndska designveckan hölls förra mÄnaden i Eindhoven och under veckan presenterade Zeefier det utbud av fÀrger som företaget har skapat.

– FĂ€rgpaletten Ă€r inte vad du förvĂ€ntar dig, sa Hoogvliet. Det Ă€r inte bara trĂ„kiga gröna och bruna nyanser; det finns sĂ„ mycket mer, inklusive lila, rosa och orange.

Zeefiers fÀrgÀmnen Àr gjorda av Ätervunna rester av tÄng och alger frÄn livsmedels- eller kosmetikaindustrin. Att anvÀnda tÄng och alger som ett alternativ har fÄtt mycket uppmÀrksamhet den senaste tiden, eftersom de bland annat producerar syre och tar upp koldioxid medan det vÀxer. De krÀver inte heller jordbruksmark, sötvatten eller kemikalier för att vÀxa.

NÄgra av utmaningarna som teamet stÄr inför Àr att den naturliga fÀrgen subtilt förÀndras över tiden och att den bara kan anvÀndas pÄ tyg av naturmaterial (som ull och bomull). Syntetiska tyger, som polyester, avger mikroplaster nÀr de tvÀttas och nÀr man bÀr dem. En miljövÀnlig utveckling för modebranschen skulle innebÀra att övergÄ i större utstrÀckning till att anvÀnda tyger av naturmaterial. Detta skulle göra fÀrgerna av tÄng och alger till ett bra alternativ för infÀrgning. Hoogvliet tror att det finns en marknad för naturliga fÀrgÀmnen, sÀrskilt som fler varumÀrken letar efter sÀtt att minska sin miljöpÄverkan.

– Intresset Ă€r vĂ€ldigt stort, sĂ€ger hon. Alla inser nu att de mĂ„ste förĂ€ndra sina vanor och reglerna förĂ€ndras ocksĂ„.

Företaget har Ă€nnu inte slĂ€ppt nĂ„gra av sina fĂ€rgĂ€mnen pĂ„ marknaden, men duon hoppas att en dag kunna arbeta med exklusiva modemĂ€rken. Deras huvudsakliga mĂ„l Ă€r dock att börja förse “high street modemĂ€rken” med sina fĂ€rgĂ€mnen.

– Just nu Ă€r vi i labbfasen, men vi hoppas kunna producera partier för haute couture till sommaren, sĂ€ger Hoogvliet. Om fem Ă„r vill vi ha vĂ„r egen fabrik igĂ„ng.

Bild: Cleo Goossens via Dezeen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.