Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Storskalig batteriproduktion ger lĂ€gre utslĂ€pp

🔋 Storskalig batteriproduktion ger lĂ€gre utslĂ€pp

Genom att skala upp produktionen av batterier till gigawattnivÄ gÄr det att minska energianvÀndningen med över 50 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Elbilar Àr i grunden mer miljövÀnliga Àn bilar som gÄr pÄ fossila brÀnslen, men det finns omrÄden dÀr elbilarna har stor miljöpÄverkan. Ett sÄdant Àr energiÄtgÄngen vid batteritillverkningen. Men en studie frÄn Chalmers visar att denna pÄverkan minskar betydligt med storskalig produktion.

MÄnga av de studier som visar pÄ en stor miljöpÄverkan kommer frÄn analyser frÄn smÄskalig produktion. Men nÀr forskarna frÄn Chalmers tittade pÄ storskalig produktion blev bilden alltsÄ en annan.

– VĂ„ra resultat visar hur en uppskalning av batteriproduktionen till gigawattnivĂ„n ger betydande minskningar av energianvĂ€ndningen per producerad kilowattimme av batterilagringskapacitet – upp till 58 procent. Effektivitetsvinsterna med storskalig produktion Ă€r betydande, sĂ€ger Mudit Chordia forskare pĂ„ Chalmers och huvudförfattare till den nya studien, i ett pressmeddelande.

Sedan Àr det förstÄs ocksÄ viktigt hur elen till fabrikerna produceras. Men Àven om mycket av elen kommer frÄn kol, som i Sydkorea, sÄ minskar ÀndÄ utslÀppen med nÀstan 45 procent i storskalig produktion. Kommer elen frÄn förnyelsebara kÀllor, som i Northvolts nya fabrik i SkellefteÄ, sÄ minskar utslÀppen med ytterligare 55 procent.

Sedan pÄpekar forskarna att företagen mÄste fortsÀtta att arbeta med resten av försörjningskedjan.

– För att ytterligare minska miljöpĂ„verkan frĂ„n batteriproduktion mĂ„ste tillverkarna och hela batteriindustrin göra en fokuserad insats pĂ„ att anskaffa rĂ„varor frĂ„n leverantörer med lĂ„ga koldioxidutslĂ€pp frĂ„n mineralutvinningen. Men i en sĂ„ konkurrensutsatt bransch kommer detta att förbli en utmaning för mĂ„nga aktörer, sĂ€ger Anders Nordelöf, forskare vid Chalmers och medförfattare till studien.

LÀs hela studien hÀr.

🚗 Fyra av tio sĂ€ger att deras nĂ€sta bil lĂ€r bli en elbil
Intresset för elbilar har ökat ordentligt det senaste Äret och i takt med att allt fler bli bÀttre informerade om elbilarnas fördelar lÀr intresset bli Ànnu större.
âČ Elbilar kommer kunna ladda fullt pĂ„ fem minuter
NÀr priset pÄ batterier fortsÀtter minska, tillsammans med kortare tid som behövs för att ladda bilen - dÄ passerar vi tipping point med rÄge

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.