Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Fyra av tio säger att deras nästa bil lär bli en elbil

🚗 Fyra av tio säger att deras nästa bil lär bli en elbil

Intresset för elbilar har ökat ordentligt det senaste året och i takt med att allt fler bli bättre informerade om elbilarnas fördelar lär intresset bli ännu större.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

När konsultföretaget EY frågade bilköpare runt om i världen vilken sorts bil de tänkte köpa härnäst svarade 41 procent att de skulle föredra en el- eller hybridbil framför en bensin- eller dieselbil. Det är elva procentenheter mer än när EY ställde samma fråga för ett år sedan.

Mest positiva är bilköparna i Italien. Där vill 63 procent helst köpa en el- eller hybridbil som sin nästa bil. I Singapore vill också mer än hälften, 53 procent ha en elbil. Sverige kommer på tredjeplats med 48 procent.

Sedan verkar det råda lite delade meningar om vad som egentligen är elbilens för- och nackdelar. För medan 33 procent sa att räckvidden var en anledning till att de var skeptiska till att skaffa en elbil sa 28 procent att de såg just räckvidden som en av fördelarna med en elbil. På samma sätt tyckte 50 procent att ägandekostnaden var en av elbilens stora nackdelar medan 26 procent såg detsamma som en av elbilens stora fördelar.

Enligt EY kan dessa skillnader bero på att en del bilköpare helt enkelt läst på mer om dagens elbilar. Ägandekostnaden är till exempel enligt EY lägre för en elbil. Tvärt emot vad många som är skeptiska till elbilar tror. I takt med att allt fler blir bättre informerade kan vi därför få se ett ännu större intresse för elbilar.

Den främsta anledningen till att elbilar blivit så populära är enligt undersökningen miljöhänsyn. 49 procent sa att det var deras främsta motiv för att vilja köpa en elbil.

Här har också Covid spelat en roll enligt EY. 78 procent av de tillfrågade säger nämligen att de blivit mer miljömedvetna under pandemin och att de nu vill leva mer hållbart. Många är också beredda att betala lite mer för att få en miljövänlig bil. 66 procent av alla tillfrågade sa att de kunde tänka sig att betala tio procent mer för en elbil.

Bild: Pixabay/Menno de Jong


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.