Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Fyra av tio sĂ€ger att deras nĂ€sta bil lĂ€r bli en elbil

🚗 Fyra av tio sĂ€ger att deras nĂ€sta bil lĂ€r bli en elbil

Intresset för elbilar har ökat ordentligt det senaste Äret och i takt med att allt fler bli bÀttre informerade om elbilarnas fördelar lÀr intresset bli Ànnu större.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀr konsultföretaget EY frÄgade bilköpare runt om i vÀrlden vilken sorts bil de tÀnkte köpa hÀrnÀst svarade 41 procent att de skulle föredra en el- eller hybridbil framför en bensin- eller dieselbil. Det Àr elva procentenheter mer Àn nÀr EY stÀllde samma frÄga för ett Är sedan.

Mest positiva Àr bilköparna i Italien. DÀr vill 63 procent helst köpa en el- eller hybridbil som sin nÀsta bil. I Singapore vill ocksÄ mer Àn hÀlften, 53 procent ha en elbil. Sverige kommer pÄ tredjeplats med 48 procent.

Sedan verkar det rÄda lite delade meningar om vad som egentligen Àr elbilens för- och nackdelar. För medan 33 procent sa att rÀckvidden var en anledning till att de var skeptiska till att skaffa en elbil sa 28 procent att de sÄg just rÀckvidden som en av fördelarna med en elbil. PÄ samma sÀtt tyckte 50 procent att Àgandekostnaden var en av elbilens stora nackdelar medan 26 procent sÄg detsamma som en av elbilens stora fördelar.

Enligt EY kan dessa skillnader bero pĂ„ att en del bilköpare helt enkelt lĂ€st pĂ„ mer om dagens elbilar. Ägandekostnaden Ă€r till exempel enligt EY lĂ€gre för en elbil. TvĂ€rt emot vad mĂ„nga som Ă€r skeptiska till elbilar tror. I takt med att allt fler blir bĂ€ttre informerade kan vi dĂ€rför fĂ„ se ett Ă€nnu större intresse för elbilar.

Den frÀmsta anledningen till att elbilar blivit sÄ populÀra Àr enligt undersökningen miljöhÀnsyn. 49 procent sa att det var deras frÀmsta motiv för att vilja köpa en elbil.

HÀr har ocksÄ Covid spelat en roll enligt EY. 78 procent av de tillfrÄgade sÀger nÀmligen att de blivit mer miljömedvetna under pandemin och att de nu vill leva mer hÄllbart. MÄnga Àr ocksÄ beredda att betala lite mer för att fÄ en miljövÀnlig bil. 66 procent av alla tillfrÄgade sa att de kunde tÀnka sig att betala tio procent mer för en elbil.

Bild: Pixabay/Menno de Jong


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.