Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⏲  Elbilar kommer kunna ladda fullt på fem minuter

⏲ Elbilar kommer kunna ladda fullt på fem minuter

När priset på batterier fortsätter minska, tillsammans med kortare tid som behövs för att ladda bilen - då passerar vi tipping point med råge

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Ny batteriteknik kommer erbjuda supersnabb laddning av elbilar. Batterierna finns redan - i ett tusen exemplar - som prototyper - tillverkade i en miljö för massproduktion. Inom fem år bedöms batterierna finnas i nya bilar.

Det Israeliska företaget Store Dot har redan tillverkat de nya typen av batterier för drönare, mobiler och el-skotrar. Man har med sig BP, Samsung, Daimler och TDK i båten. Nu ställer man in siktet på batterier till bilar.

De aktuella batterierna har ersatt kol som elektrod, i första skedet med nanopartiklar som halvledare. Så småningom blir det kisel som tar plats i elektroden. Kostnadskurvans lutning och den låga vikten talar för att projektet är superintressant.

Projektets partner BP har givetvis insett att bensinmackar kan vara ett minne blott om tio år - de står inför en omställning som heter duga. Visst passar det att göra om bensinmackar till ladd-stationer med hög kapacitet?

Försäljningen av elbilar ökade 2020 i Europa med över fyrtio procent på årsbasis, men stod ändå bara för ca. fem procent av den totala försäljningen. (Norge - en olje-nation ska tilläggas - har varit generösa med stöd till elbilar. Där står de för över femtio procent av nybils-försäljningen. Heja Norge!)

Frågar man bilägare i Storbritannien, tror bara fyra procent att deras nästa bil blir eldriven. När man frågar ägare av elbilar så svarar fler än nio av tio att man aldrig kommer gå tillbaka till fossildrivet. Hur vore det med en mega-nudge?

Det blir pris- och produktutvecklingen som snabbar på köpbesluten: inom fem år kan elbilar vara billigare att köpa än fossil-drivna. Vem vill då köpa en bil med förbrännings-motor?

Tid är pengar brukar vi säga - därför blir det givetvis välkommet när elbilar kan laddas på fem minuter; och ännu bättre när en majoritet av bilarna som säljs drivs av el. Vi har som bekant inte oändligt med tid att ställa om.

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.