Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ” SamhĂ€llen i Afrika vinner kampen mot ökenspridningen

đŸŒ” SamhĂ€llen i Afrika vinner kampen mot ökenspridningen

Efter Äratal av ökenspridning har utvecklingen vÀnt pÄ mÄnga hÄll i Afrika. I Mauretanien har samhÀllen gÄtt ihop för att vÀnda spridningen, som hotar försörjningen genom sin negativa effekter pÄ vattenförsörjning och odling.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

För att bekÀmpa den annalkande sanden pÄ sina bruksmarker bygger samhÀllena i Mauretanien upp en "mur" mot sanden genom att plantera trÀd.

KÀnd som den Stora Gröna Muren, eller "Great Green Wall" (GGW), hoppas man att muren kommer att bromsa ökenspridningsprocessen och rÀdda livet pÄ mÀnniskor över hela regionen. GGW-projektet startade 2007 med ambitionen att uppföra en grön mur över den stora Sahel-regionen som drabbats av brist pÄ regn.

Salem, en lokal invÄnare i Chinguetti berÀttade för Africa News att mÀnniskor i regionen behöver mekaniska sÀtt att tillgÀngliggöra vatten för bevattning och andra ÀndamÄl.

– Sedan 2018 har regn blivit vĂ€ldigt sĂ€llsynt, och sedan dess har folk anvĂ€nt pumpar i palmlundar. Det Ă€r genom den hĂ€r metoden som vi kunnat skydda dem. MĂ€nniskor behöver hjĂ€lpas Ă„t med pumpar i tider av torka. Med hjĂ€lp av dessa solpumpar kunde vi göra vatten tillgĂ€ngligt för alla och tillgodose vattenbehoven, sĂ€ger Salem till Africa News.

Salem avslöjade att lokala bönder för att övervinna utmaningarna har kommit pÄ ett antal tekniker och lösningar.

– Det vi gör hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt att skydda palmlundarna frĂ„n vindens effekter. Vi omger palmen med ett litet hĂ„l, och fyller den sedan med vatten, samtidigt som vi försöker skydda den med filtar. Det Ă€r med detta metod som jag kan fĂ„ palmerna att leva, sĂ€ger Salem till Africa News.

Projektet Àr för nÀrvarande fÀrdigstÀllt till fyra procent.

Sahel Àr den ekoklimatiska och biogeografiska övergÄngssfÀren i Afrika mellan Sahara i norr och Sudans savann i söder. Den omfattar lÀnder som Burkina Faso, Kamerun, Tchad, Gambia, Guinea Mauretanien, Mali, Niger, Nigeria och Senegal.

Att bekÀmpa de negativa effekterna av klimatförÀndringarna Àr ett av Afrikas frÀmsta mÄl och Àr i linje med Agenda 2063.


🌳 Afrika bygger en mĂ€ktig grön mur över hela kontinenten
Det finns bra murar ocksÄ. I Afrika etableras just nu en Great Green Wall rakt över kontinenten för att hindra spridningen av Saharaöknen.
đŸŒČ 1000 miljarder trĂ€d planteras – för klimat och biologisk mĂ„ngfald
Sammantaget kommer en rad pÄgÄende projekt resultera i att 1000 miljarder nya trÀd planteras. Syftet Àr bÄde att binda koldioxid och gynna den biologiska mÄngfalden. Men det finns Ànnu fler fördelar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.