Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 MiljövĂ€nligare och billigare Ă„tervinning av elbilsbatterier

🔋 MiljövĂ€nligare och billigare Ă„tervinning av elbilsbatterier

Genom att optimera processen för Ätervinning av elbilsbatterier gÄr det att Ätervinna materialet bÄde snabbare och mer miljövÀnligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Elbilar blir allt populÀrare och det ökar ocksÄ behovet att kunna Ätervinna elbilsbatterierna pÄ ett bra sÀtt. En intressant metod för detta Àr en kombination av sÄ kallad termisk förbehandling och hydrometallurgi och hÀr har forskare pÄ Chalmers hittat ett sÀtt att effektivisera den metoden.

Enkelt uttryckt rör det sig om en vÀtskebaserad kemisk process dÀr man stegvis separerar och Ätervinner metallerna. För att processen ska fungera mÄste batterierna vÀrmas upp, vilket tar tid och kostar pengar. Men forskarna har nu visat ett det gÄr att Ätervinna batterier utan att hetta upp dem.

– VĂ„r forskning kan göra stor skillnad för utvecklarna inom det hĂ€r fĂ€ltet. I vissa fall kan det bli sĂ„ stora förĂ€ndringar som att gĂ„ frĂ„n 60–80 grader till rumstemperatur och frĂ„n flera timmar till endast 30 minuter, sĂ€ger Burcak Ebin, forskare pĂ„ Chalmers och en av artikelns huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Forskarna jÀmförde ocksÄ tvÄ metoder för den termiska förbehandlingen, förbrÀnning och pyrolys. HÀr visade det sig att pyrolys bÄde var mer miljövÀnlig och gav ett bÀttre resultat.

Resultaten ska förhoppningsvis kunna anvÀndas av industrin för att effektivisera och dÀrmed sÀnka kostnaderna för Ätervinningen av elbilbatterier hoppas forskarna.

– Vi behöver minska antalet steg som krĂ€vs i Ă„tervinningen för att fĂ„ ner kostnaderna. Just nu arbetar vi med flera projekt med det mĂ„let. Ett nĂ€ra samarbete och en god kommunikation mellan oss forskare och företagen som utvecklar tekniken kommer ocksĂ„ vara mycket viktig om vi ska lyckas med utmaningarna som vi stĂ„r inför pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det, sĂ€ger Martina Petranikova, docent pĂ„ Chalmers och en av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🔋 Storskalig batteriproduktion ger lĂ€gre utslĂ€pp
Genom att skala upp produktionen av batterier till gigawattnivÄ gÄr det att minska energianvÀndningen med över 50 procent.
🔋Nedbrytbara batterier
Forskare frÄn Nanyang Technological University i Singapore har uppfunnit ett batteri som löser delar problematiken med det giftiga e-avfallet frÄn batterier - ett biologiskt nedbrytbart sÄdant som kan grÀvas ner i jorden nÀr det inte lÀngre fungerar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.