Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋Nedbrytbara batterier

🔋Nedbrytbara batterier

Forskare från Nanyang Technological University i Singapore har uppfunnit ett batteri som löser delar problematiken med det giftiga e-avfallet från batterier - ett biologiskt nedbrytbart sådant som kan grävas ner i jorden när det inte längre fungerar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Giftigt e-avfall är ett snabbt växande problem, men lyckligtvis har forskare från Nanyang Technological University i Singapore uppfunnit en produkt som delvis löser problemen med det giftiga e-avfallet från batterier. Ett biologiskt nedbrytbart batteri som kan grävas ner i jord när det inte längre fungerar och som kommer att brytas ned efter ungefär en månad.

Dessa nya batterier är papperstunna och tillverkade av bland annat biologiskt nedbrytbart zink. Teamet bakom de nya batterierna tror och hoppas att deras uppfinning i framtiden kan vara ett miljövänligt alternativ för att driva smartphones och bärbara elektroniska enheter.

Good News Network skriver "zinkbatterierna utvecklade av NTU Singapore består av screentryckta elektroder på båda sidor av en bit cellulosapapper som har förstärkts med hydrogel. När batteriet inte fungerar längre så kan det grävas ner i jorden, där det bryts ned helt inom en månad”.

För att bevisa att deras batteri fungerar så har teamet visat hur det kvadratiska batteriet (4 cm gånger 4 cm) kunde driva en liten elektrisk fläkt i minst 45 minuter. Teamet utförde också ett experiment som visade att även om en del av pappret skärs bort eller böjs så fortsätter batteriet att fungera.

Professor Fan Hongjin, studiens huvudförfattare, sa till Good News Network:

– Traditionella batterier finns i en mängd olika modeller och storlekar och att välja rätt typ för din enhet kan vara en besvärlig process. Genom vår studie visade vi på ett enklare, billigare sätt att tillverka batterier, genom att utveckla ett enda stort batteri som kan skäras till önskade former och storlekar, utan förlust av effektivitet. Dessa egenskaper gör våra pappersbatterier idealiska för integration i den sorts flexibel elektronik som gradvis utvecklas.

Biträdande professor Lee Seok Woo från NTU School of Electrical and Electronic Engineering, och studiens andra huvudförfattare, sa om forskningen:

– Vi tror att pappersbatteriet som vi har utvecklat potentiellt kan hjälpa till med problemet med elektroniskt avfall, med tanke på att vårt tryckta pappersbatteri är giftfritt och inte kräver aluminium- eller plasthöljen för att kapsla in batterikomponenterna.
– Att undvika förpackningsskikten gör det också möjligt för vårt batteri att lagra en större mängd energi, och därmed ström, i ett mindre system.

Forskningen publicerades i Advanced Science.

Bild: SWNS via Good News Network


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.