Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋Nedbrytbara batterier

🔋Nedbrytbara batterier

Forskare frÄn Nanyang Technological University i Singapore har uppfunnit ett batteri som löser delar problematiken med det giftiga e-avfallet frÄn batterier - ett biologiskt nedbrytbart sÄdant som kan grÀvas ner i jorden nÀr det inte lÀngre fungerar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Giftigt e-avfall Àr ett snabbt vÀxande problem, men lyckligtvis har forskare frÄn Nanyang Technological University i Singapore uppfunnit en produkt som delvis löser problemen med det giftiga e-avfallet frÄn batterier. Ett biologiskt nedbrytbart batteri som kan grÀvas ner i jord nÀr det inte lÀngre fungerar och som kommer att brytas ned efter ungefÀr en mÄnad.

Dessa nya batterier Àr papperstunna och tillverkade av bland annat biologiskt nedbrytbart zink. Teamet bakom de nya batterierna tror och hoppas att deras uppfinning i framtiden kan vara ett miljövÀnligt alternativ för att driva smartphones och bÀrbara elektroniska enheter.

Good News Network skriver "zinkbatterierna utvecklade av NTU Singapore bestĂ„r av screentryckta elektroder pĂ„ bĂ„da sidor av en bit cellulosapapper som har förstĂ€rkts med hydrogel. NĂ€r batteriet inte fungerar lĂ€ngre sĂ„ kan det grĂ€vas ner i jorden, dĂ€r det bryts ned helt inom en mĂ„nad”.

För att bevisa att deras batteri fungerar sÄ har teamet visat hur det kvadratiska batteriet (4 cm gÄnger 4 cm) kunde driva en liten elektrisk flÀkt i minst 45 minuter. Teamet utförde ocksÄ ett experiment som visade att Àven om en del av pappret skÀrs bort eller böjs sÄ fortsÀtter batteriet att fungera.

Professor Fan Hongjin, studiens huvudförfattare, sa till Good News Network:

– Traditionella batterier finns i en mĂ€ngd olika modeller och storlekar och att vĂ€lja rĂ€tt typ för din enhet kan vara en besvĂ€rlig process. Genom vĂ„r studie visade vi pĂ„ ett enklare, billigare sĂ€tt att tillverka batterier, genom att utveckla ett enda stort batteri som kan skĂ€ras till önskade former och storlekar, utan förlust av effektivitet. Dessa egenskaper gör vĂ„ra pappersbatterier idealiska för integration i den sorts flexibel elektronik som gradvis utvecklas.

BitrÀdande professor Lee Seok Woo frÄn NTU School of Electrical and Electronic Engineering, och studiens andra huvudförfattare, sa om forskningen:

– Vi tror att pappersbatteriet som vi har utvecklat potentiellt kan hjĂ€lpa till med problemet med elektroniskt avfall, med tanke pĂ„ att vĂ„rt tryckta pappersbatteri Ă€r giftfritt och inte krĂ€ver aluminium- eller plasthöljen för att kapsla in batterikomponenterna.
– Att undvika förpackningsskikten gör det ocksĂ„ möjligt för vĂ„rt batteri att lagra en större mĂ€ngd energi, och dĂ€rmed ström, i ett mindre system.

Forskningen publicerades i Advanced Science.

Bild: SWNS via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.