Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
Genombrott kan göra miljövänlig vätgas mycket billigare

Genombrott kan göra miljövänlig vätgas mycket billigare

Effektivare elektrolys kan sänka kostnaden för vätgas till en fjärdedel och göra gasen till ett intressant alternativ som drivmedel.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare på det australiska företaget Hysata har utvecklat en metod som ska göra det mycket effektivare att utvinna vätgas med hjälp av elektrolys, rapporterar The Guardian.

Tidigare metoder har som bäst haft en effektivitet på 75 procent, men den nya metoden ligger på hela 95 procent.

Förhoppningen är att få ner kostnaden till runt 15 kronor per kilo vätgas till 2025. Det är ungefär en fjärdedel mot dagens kostnad och skulle göra vätgas mycket konkurrenskraftigt som drivmedel.

Det nya med Hysatas metod är hur forskarna lyckats hantera resistansen i elektrolyscellen. Ju högre resistans desto mer energi omvandlas till värme i stället för vätgas. Enkelt uttryckt kan vi säga att de utvecklat ett nytt poröst material suger upp elektrolyten på ett sätt som minimera ”bubblandet” som annars sänker effektiviteten i elektrolysen.

– För vätgasproducenter kommer det här att kunna sänka både deras investerings- och driftskostnader betydligt, säger Paul Barrett vd på Hysata, i en kommentar till The Guardian.

Läs hela studien här.

🔋 Ytterligare framsteg för vätgas
Forskare på Georgias teknologiska universitet har utvecklat metoder för att framställa miljövänlig vätgas på ett effektivare och billigare sätt. Metoden vill de nu föra vidare till industrier som ett led i den pågående klimatomställningen.
💵 Miljardinvesteringar när ny vätgasekonomi växer fram
Vätgasen ser ut att få en allt större roll i den pågående klimatomställningen med stora initiativ från EU, Sverige, Danmark och Island. Vätgas kan bland annat användas inom tung industri, som fordonsbränsle och för lagring av överskottsenergi från sol- och vindkraft.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.