Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’” Miljardinvesteringar nĂ€r ny vĂ€tgasekonomi vĂ€xer fram

đŸ’” Miljardinvesteringar nĂ€r ny vĂ€tgasekonomi vĂ€xer fram

VÀtgasen ser ut att fÄ en allt större roll i den pÄgÄende klimatomstÀllningen med stora initiativ frÄn EU, Sverige, Danmark och Island. VÀtgas kan bland annat anvÀndas inom tung industri, som fordonsbrÀnsle och för lagring av överskottsenergi frÄn sol- och vindkraft.

Christoffer Skageby
Christoffer Skageby

Dela artikeln

Allt fler lÀnder, organisationer och företag börjar investera i en ny vÀtgasekonomi. MÄlet Àr att ta fram hÄllbara och lÄngsiktiga lösningar dÀr förnyelsebar energi som sol och vind lokalt kan producera vÀtgas.

Under sommaren har det kommit flera nyheter kring den nya vÀtgasekonomin. I Sverige sÄ har det informerats om att den svenska regeringens initiativ Fossilfritt Sverige kommer att arbeta fram en nationell vÀtgas- och ammoniakstrategi som ska presenteras under vÄren 2021.

EU-kommissionen har presenterat sin satsning pĂ„ vĂ€tgas och ska satsa 430 miljarder euro fram till 2030. År 2050 berĂ€knar EU-kommissionen att vĂ€tgasekonomin kan sysselsĂ€tta upp till en miljon mĂ€nniskor inom EU samt omsĂ€tta 6500 miljarder kronor Ă„rligen.

I Danmark arbetas det för att stĂ€rka vĂ€tgasens roll i ekonomin och fĂ„ ner utslĂ€ppen. Det ska bland annat byggas tvĂ„ stora ”energiöar” med vindkraftparker i Nordsjön och Östersjön med hundratals nya vindkraftverk. Elen frĂ„n vindkraften ska anvĂ€ndas för att producera grön vĂ€tgas som kan omvandlas till flygbrĂ€nsle men Ă€ven anvĂ€ndas inom industri och landtransporter.

PÄ Island har man tagit fram en vÀtgasvision fram till 2030 som syftar till att öka takten pÄ utslÀppsminskningarna. Senast 2025 planeras Island ha tagit fram en fÀrdplan för vÀtgasen fram till 2050.

Med mÄnga initiativ och satsningar ser framtiden positiv ut inom Ànnu ett miljöomrÄde. VÀtgasen ser ut att bÄde kortsiktigt och lÄngsiktigt ha en stor roll att spela.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.