Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Ytterligare framsteg för vĂ€tgas

🔋 Ytterligare framsteg för vĂ€tgas

Forskare pÄ Georgias teknologiska universitet har utvecklat metoder för att framstÀlla miljövÀnlig vÀtgas pÄ ett effektivare och billigare sÀtt. Metoden vill de nu föra vidare till industrier som ett led i den pÄgÄende klimatomstÀllningen.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

PÄ Warp News har vi tidigare skrivit om vÀtgasens potential i arbetet mot klimatförÀndringarna och om framsteg som gjorts i utvecklingen av vÀtebrÀnsleceller.

Arbetet för att vÀtgasen ska nÄ den potential som behövs pÄgÄr för fullt, och hÀromdagen meddelade Georgias tekniska universitet och Georgias tekniska forskningsinstitut att deras arbete med att utveckla tekniker med det hÀr ÀndamÄlet visar goda resultat. Enligt en uppdatering pÄ universitetets hemsida, har de utvecklat en ny vattendelningsprocess som maximerar effektiviteten i produktionen av grön vÀtgas.

SÄledes har de hittat ett kostnadseffektivt och tillgÀngligt sÀtt för industrier att anvÀnda grön vÀtgas till energilagring, istÀllet för det numera vanliga metoden, dÀr man istÀllet anvÀnder naturgas vid framstÀllningen.

FÀrre Àdelmetaller

En del av förbÀttringen ligger i en utveckling av katalysatorn som bestÄr av Àdelmetaller, vilka Àr bÄde dyra och sÀllsynta; nÄgot som har tidigare har försvÄrat utvecklingen av vÀtgasdriven teknik. Den nyutvecklade katalysatorn anvÀnder sig av fÀrre Àdelmetaller, och har dÀrutöver visat sig vara mer effektiva i energiproduktionen. DÀrmed minskar kostnaderna drastiskt för framstÀllningen av energi genom vÀtgas.

Vikten av form

Genom att bygga vidare pÄ forskning frÄn Koreas institut för energiforskning och Oregon states universitetet, som lett till en röntgenmaskin lika stor som en amerikansk fotbollsplan, har man kunnat undersöka strukturella förÀndringar - pÄ nanonivÄ - i katalysatorn under tiden den arbetar. Genom detta arbete har man upptÀckt att Àven ytstrukturen pÄ katalysatorn spelar en viktig roll i hur effektiv vattendelningsprocessen Àr.

Denna forskning hjÀlper oss att bÀttre förstÄ hur den kemiska process som sker nÀr vi delar pÄ vattenmolekyler, och kan hjÀlpa oss att producera katalysatorer som gÄr att anvÀnda under en lÄng tid utan minskad prestanda.

Enligt Jinho Park, ledande forskare i projektet, kommer de första applikationerna av tekniken troligtvis att vara vÀtgasstationer för eldriva fordon, som för tillfÀllet finns i Kalifornien och sÄ kallade microgrids, lokala elnÀt, som Àr beroende av förnybara metoder för att lagra el.  


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.