Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Effektivare vĂ€tebrĂ€nsleceller pĂ„ marknaden 2024

🔋 Effektivare vĂ€tebrĂ€nsleceller pĂ„ marknaden 2024

Effektivare brÀnsleceller förvÀntas vara pÄ marknaden 2024. Det kommer att öppna upp för möjligheter att drastiskt minska pÄ koldioxiutslÀppen, samtidigt som vi uppmuntras att ta lokalflyget.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Företaget HyPoint har gÄtt samman med BASF New Business för att utveckla effektivare vÀtebrÀnsleceller. FörbÀttringen förvÀntas innebÀra minst 50 procent högre effektivitet och berÀknas lanseras 2024, meddelar HyPoint i ett pressmeddelande.

Tekniken de planerar att utveckla innebÀr en förbÀttring av det membran som finns i brÀnslecellerna, vilket innebÀr att de kan hantera högre temperaturer och högre tryck Àn tidigare. Ett högre tryck och bÀttre tÄlighet kommer innebÀra att vÀtebrÀnslecellerna kan agera snabbare och dÀrmed fÄ ut mer energi.

BrÀnslecellerna Àr Àmnade att anvÀndas i bland annat flygplan och luftburna urbana fordon i stil med stora drönare, som Àr starka nog att kunna bÀra mÀnniskor. I praktiken innebÀr det att vi inom nÄgra Är har möjlighet Äka lokalflyg, drönartaxi och dylikt, utan att det nödvÀndigtvis har nÄgon klimatpÄverkan.

Exempelbild pÄ hur en drönare för mÀnniskor kan komma att se ut.

SÄ fungerar en brÀnslecell

En vÀtebrÀnslecell fungerar likt ett batteri, dÄ det i princip Àr en annan form av galvanisk cell, dÀr elektroner fÀrdas frÄn en anod till en katod vilket gör att man kan utvinna elekticitet.

Skillnaden ligger i att vÀtebrÀnsleceller anvÀnder sig av vÀte (H2) och syre (O2) i vardera kammare, som Àr separerade av ett membran. Kammaren med vÀte separerar protonerna och elektronerna med hjÀlp av en katalysator, och dÄ protonerna Àr frigjorda frÄn elektronerna attraheras de av en negativ laddning som finns i den andra kammaren. Den snabbaste vÀgen dit Àr genom det membran som skiljer de tvÄ kamrarna Ät.

DÄ membranet Àr utformat sÄ att elektroner inte kan passera genom det, tvingas elektronerna att ta en omvÀg runt membranet, varpÄ man kan utvinna den elektiska spÀnningen för att driva exempelvis en motor.

Restprodukten frÄn den hÀr processen Àr rent vatten, dÄ vÀteprotonerna och elektronerna slÄs ihop med syreatomerna dÄ de Äter möts och slÄs samman till vatten, H2O. DÀrmed Àr fordon som drivs av vÀte helt klimatneutrala, förutsatt att vÀtet har utvunnits pÄ ett miljövÀnligt sÀtt.

Hur fungerar en brÀnslecell?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.