Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Genmodifierad vĂ€xt Ă€r 30 gĂ„nger bĂ€ttre pĂ„ att rena luften

🌿 Genmodifierad vĂ€xt Ă€r 30 gĂ„nger bĂ€ttre pĂ„ att rena luften

Genom att modifiera nÄgra gener i en vanlig gullranka gÄr det att öka vÀxtens möjlighet att rena luft och Àven fÄ den att rena luften frÄn fler sorters partiklar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det franska företaget Neoplants har modifierat genomet hos vÀxten gullranka sÄ att blomman nu kan rena luft lika bra som 30 vanliga krukvÀxter, rapporterar Inverse.

Modifieringen gör ocksÄ att den modifierade vÀxten; Neo P1, kan rena luften frÄn flyktiga organiska Àmnen, VOC, bÀttre Àn elektriska luftrenare. VOC Àr Àmnen som kan irritera bÄde ögon och de övre luftvÀgarna och orsaka dÄlig luftkvalitet.

Till skillnad frÄn elektriska luftrenare behöver Neo P1 bara vatten och lite nÀring för att rena luften sÄ den bidrar inte till nÄgon ökad elförbrukning. Plus att de flesta nog tycker att en krukvÀxt Àr vackrare Àn en luftrenare.

Elektriska luftrenare har svÄrt att rena luften frÄn VOC eftersom partiklarna i mÄnga fall Àr för smÄ för att luftrenarnas filter ska kunna fÄnga dem. Neo P1 har dÀremot inga problem att fÄnga in Àven de minsta VOC-partiklarna.

Det tog forskarna pÄ Neoplant fyra Är att sekvensera gullrankans hela genom och se hur de kunde modifiera det för att öka vÀxtens naturliga förmÄga att rena luft. Forskarna infogade ocksÄ gener frÄn en bakterie i vÀxtens rotsystem. Bakterien lever pÄ en del skadliga kemikalier som vÀxten normalt inte kan hantera och hjÀlper gullrankan att metabolisera dessa.

Forskarna arbetar nu pÄ att effektivisera processen. Priset för en Neo P1-planta ligger pÄ runt 2 000 kronor, vilket nog Àr lite mycket för de flesta. SÄ forskarna hoppas fÄ ner priset. De undersöker ocksÄ om det gÄr att göra andra modifieringar som att exempelvis fÄ vÀxter att suga in och lagra mer koldioxid frÄn luften Àn de gör naturligt.

đŸ–Œ Offentlig konst renar stadsluften
VÀggmÄlningar renar luften i stÀder samtidigt som de förmedlar positiva budskap.
🏡 Mossa pĂ„ byggnader renar luften
Denna hollÀndska startup tÀcker in byggnader i mossa för att rena luften i stadsomrÄden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.