Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Genmodifierad växt är 30 gånger bättre på att rena luften

🌿 Genmodifierad växt är 30 gånger bättre på att rena luften

Genom att modifiera några gener i en vanlig gullranka går det att öka växtens möjlighet att rena luft och även få den att rena luften från fler sorters partiklar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det franska företaget Neoplants har modifierat genomet hos växten gullranka så att blomman nu kan rena luft lika bra som 30 vanliga krukväxter, rapporterar Inverse.

Modifieringen gör också att den modifierade växten; Neo P1, kan rena luften från flyktiga organiska ämnen, VOC, bättre än elektriska luftrenare. VOC är ämnen som kan irritera både ögon och de övre luftvägarna och orsaka dålig luftkvalitet.

Till skillnad från elektriska luftrenare behöver Neo P1 bara vatten och lite näring för att rena luften så den bidrar inte till någon ökad elförbrukning. Plus att de flesta nog tycker att en krukväxt är vackrare än en luftrenare.

Elektriska luftrenare har svårt att rena luften från VOC eftersom partiklarna i många fall är för små för att luftrenarnas filter ska kunna fånga dem. Neo P1 har däremot inga problem att fånga in även de minsta VOC-partiklarna.

Det tog forskarna på Neoplant fyra år att sekvensera gullrankans hela genom och se hur de kunde modifiera det för att öka växtens naturliga förmåga att rena luft. Forskarna infogade också gener från en bakterie i växtens rotsystem. Bakterien lever på en del skadliga kemikalier som växten normalt inte kan hantera och hjälper gullrankan att metabolisera dessa.

Forskarna arbetar nu på att effektivisera processen. Priset för en Neo P1-planta ligger på runt 2 000 kronor, vilket nog är lite mycket för de flesta. Så forskarna hoppas få ner priset. De undersöker också om det går att göra andra modifieringar som att exempelvis få växter att suga in och lagra mer koldioxid från luften än de gör naturligt.

🖼 Offentlig konst renar stadsluften
Väggmålningar renar luften i städer samtidigt som de förmedlar positiva budskap.
🏡 Mossa på byggnader renar luften
Denna holländska startup täcker in byggnader i mossa för att rena luften i stadsområden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.