Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–Œ Offentlig konst renar stadsluften

đŸ–Œ Offentlig konst renar stadsluften

VÀggmÄlningar renar luften i stÀder samtidigt som de förmedlar positiva budskap.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Warszawa, Polen, har lokala konstnÀrer mÄlat en gigantisk vÀggmÄlning som renar luften lika effektivt som 720 trÀd. Projektet skapades av sportklÀdsmÀrket Converse som en del av deras kampanj City Forests.  

Tretton olika stÀder har planerat att vara del av kampanjen. NÄgra av dem Àr Jakarta, Sao Paulo, Melbourne och Lima.

Warszawa Àr den andra staden att göra klart sin vÀggmÄlning efter Bangkok i Thailand. Just denna vÀggmÄlning Àr gjord med speciella, solaktiverade, luftrenande pigment. De Àr sammansatta av fotokatalytisk fÀrg med titandioxid som fÄngar upp luftföroreningar. DÀrefter omvandlas föroreningarna till ofarliga nitrater genom en kemisk process som involverar solljus.

Tack vare denna process kan vÀggmÄlningarna rena den omgivande luften i samma utstrÀckning som 720 trÀd, pÄ en yta dÀr trÀd inte kan planteras. NÀr hela City Forests-kampanjen Àr klar ska alla vÀggmÄlningar tillsammans rena luft med en kapacitet jÀmförbart med 3 000 trÀd.

Warszawas vÀggmÄlning avbildar leende blommor sammanflÀtade med höghus. MÄlningen Àr designad av de polska konstnÀrerna Maciek Polak och Dawid Ryski. Den lokala konstnÀrsgruppen Good Looking Studio ligger bakom utförandet av vÀggmÄlningen.

Bland blommorna Ă€r orden “create together for tomorrow” skrivet. SprĂ„krör för Converse tycker att ett positivt meddelande för att inspirera förĂ€ndring kommer att hjĂ€lpa folk tillbaka till vardagen efter isolering pĂ„ grund av COVID-19.

– ...för tillfĂ€llet har allt saktat ned. PĂ„ Converse sĂ„g vi detta som en bra tillfĂ€lle att höja vĂ„ra röster och hjĂ€lpa till att producera frisk luft genom att mĂ„la vĂ€ggmĂ„lningar, sĂ€ger en talesman.

Converse har verkligen tagit tillfÀllet i akt och startat en kampanj som bÄde hjÀlper mÀnniskors psykiska hÀlsa och bidrar till en bÀttre miljö. Förhoppningsvis kommer fler stÀder att hÀnga pÄ i trenden och fundera pÄ hur de kan bidra till positiv förÀndring och göra framtiden lite ljusare.

Foto: Converse City Forests


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.