Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Mossa pĂ„ byggnader renar luften

🏡 Mossa pĂ„ byggnader renar luften

Denna hollÀndska startup tÀcker in byggnader i mossa för att rena luften i stadsomrÄden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Respyre, en hollÀndsk startup, har kommit pÄ en idé att se till att betongbyggnader som redan existerar kan hjÀlpa till att rena luften i stadsomrÄden. Det Àr ganska enkelt: tÀck dem med mossa.

Auke Bleij, pionjÀr i Respyre-teamet, förklarar att mossa Àr icke-invasiv för byggnadsfasader eftersom den har rhizoider och inte rötter. Mossa Àr ocksÄ ett bra val eftersom de krÀver minimalt underhÄll. En bonus Àr ocksÄ deras tÀta bladsystem.

– Den Ă€r till och med graffitiresistent, tillĂ€gger Bleij.

Positive News skriver att mossa inte bara omvandlar CO2 till syre, den upptar ocksÄ föroreningar frÄn vatten och luft. DÀrtill ökar den biologiska mÄngfalden genom att mossan erbjuder en livsmiljö för insekter. Enligt Optimist Daily har mossan Àven kylande egenskaper eftersom den skyddar ytan den vÀxer pÄ frÄn solljus. Den kylande effekten har ocksÄ att göra med en process som kallas evapotranspiration.

Respyre arbetar för nÀrvarande med "bioreaktiv" betong som uppmuntrar mossa att vÀxa Ànnu mer. Just nu hÄller deras team pÄ att mossbelÀgga betongbalkonger och lÀgenhetskomplex i Amsterdams Rivierenbuurt. De arbetar Àven tillsammans med det hollÀndska företaget Eneco för att göra basen pÄ vindkraftverk gröna - över hela landet.

Bild: Respyre


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.