Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Mossa på byggnader renar luften

🏡 Mossa på byggnader renar luften

Denna holländska startup täcker in byggnader i mossa för att rena luften i stadsområden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Respyre, en holländsk startup, har kommit på en idé att se till att betongbyggnader som redan existerar kan hjälpa till att rena luften i stadsområden. Det är ganska enkelt: täck dem med mossa.

Auke Bleij, pionjär i Respyre-teamet, förklarar att mossa är icke-invasiv för byggnadsfasader eftersom den har rhizoider och inte rötter. Mossa är också ett bra val eftersom de kräver minimalt underhåll. En bonus är också deras täta bladsystem.

– Den är till och med graffitiresistent, tillägger Bleij.

Positive News skriver att mossa inte bara omvandlar CO2 till syre, den upptar också föroreningar från vatten och luft. Därtill ökar den biologiska mångfalden genom att mossan erbjuder en livsmiljö för insekter. Enligt Optimist Daily har mossan även kylande egenskaper eftersom den skyddar ytan den växer på från solljus. Den kylande effekten har också att göra med en process som kallas evapotranspiration.

Respyre arbetar för närvarande med "bioreaktiv" betong som uppmuntrar mossa att växa ännu mer. Just nu håller deras team på att mossbelägga betongbalkonger och lägenhetskomplex i Amsterdams Rivierenbuurt. De arbetar även tillsammans med det holländska företaget Eneco för att göra basen på vindkraftverk gröna - över hela landet.

Bild: Respyre


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.