Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Dubbelt så snabb fångst av CO2

♻️ Dubbelt så snabb fångst av CO2

Forskare på Tokyo Metropolitan University har utvecklat koldioxiduppfångare med 99 procent effektivitet. Metoden är dubbelt så snabb som tidigare metoder och dessutom återanvändnignsbar.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Warp News har tidigare skrivit om tekniken DAC (Direct Air Capture) som går ut på att rena luften från koldioxid, en ny teknik som kan komma att vara avgörande gällande stävjandet av klimatförändringarna. Den 28 maj skrev EurekAlert om att Tokyo Metropolitan University släppt en studie som påvisar en drastisk utveckling av tekniken.

I studien användes bland annat isoforondiamin i en fasseparation, och systemet visade sig fånga upp koldioxid med 99 procents effektivitet vid 400 miljondelar koldioxid, vilket på ett ungefär är den nuvarande mängden koldioxid i atmosfären. Efter att fassystemet blivit mättat kan det värmas upp till 60 grader för att frigöra koldioxiden i sin fasta form, och sedan kan samma system återanvändas för att fånga upp ytterligare koldioxid från luften.

Den stora förbättringen sker genom användning av fasseparation genom flytande- till fast form. Med tidigare metoder har koldioxiden i takt med att den tagits ur luften funnits kvar i vätskan, och därmed har den kemiska reaktionen gått långsammare och långsammare ju mer koldioxid som fångas upp. Men när koldioxiden istället övergår till fast form kan uppfångningen fortgå med samma hastighet genom hela processen.

Metoden uppskattas vara åtminstone dubbelt så snabb som snabbaste metoden sedan innan, och forskarna bakom studien siktar på nu att göra ytterligare förbättringar, och att undersöka hur metoden på ett effektivt sätt kan användas inom industrin och i hushållsapparater.

Studien finns att läsa i sin helhet här.

👩‍🎓 Pilotprojekt för att göra ungdomar mer optimistiska
Andelen ungdomar som känner hopplöshet inför framtiden ökar. Men den goda nyheten är att det går att göra något åt det. Därför startar Warp Institute, Warp News och Thoren Innovation School ett pilotprojekt för att göra ungdomar mer optimistiska.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.