Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€đŸŽ“ Pilotprojekt för att göra ungdomar mer optimistiska

đŸ‘©â€đŸŽ“ Pilotprojekt för att göra ungdomar mer optimistiska

Andelen ungdomar som kÀnner hopplöshet inför framtiden ökar. Men den goda nyheten Àr att det gÄr att göra nÄgot Ät det. DÀrför startar Warp Institute, Warp News och Thoren Innovation School ett pilotprojekt för att göra ungdomar mer optimistiska.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

– Jag tror att mĂ€nskligheten har dött ut om 50 Ă„r, sĂ€ger Ellen till tidningen Mitt i Vasastan, som intervjuar studenter.

– Jag kan tĂ€nka pĂ„ klimatkrisen ibland, sĂ€ger Stina, ska man börja pensionsspara nĂ€r jorden Ă€ndĂ„ gĂ„r under?

44 procent av amerikanska ungdomar kÀnner sig permanent ledsna och hopplösa. En ökning frÄn 26 procent för 15 Är sedan. I Sverige minskar andelen ungdomar som anser sig ha stora möjligheter att pÄverka framtiden. NÀstan hÀlften, 47 procent, anser att samhÀllsutvecklingen Àr pÄ vÀg Ät fel hÄll.

Vi frÄgar Glenn Mattsson, lÀrare och innovationsansvarig pÄ Thoren Innovation School, varför han tror det Àr sÄ?

– Jag tror en stor del av ungas pessimism bygger pĂ„ en skev bild media bygger upp via sina rubriksĂ€ttningar, sĂ€ger han.

Glenn Mattsson (till vÀnster) och lÀrarkollegor.

Det finns, tyvÀrr, gott om undersökningar som visar att mÄnga ungdomar har en pessimistisk och ibland nattsvart syn pÄ framtiden. Att vara kritisk hör ungdomen till, men problemet Àr att andelen som Àr negativa ökar.

Den goda nyheten Àr att det gÄr att göra nÄgot Ät det.

Vad kan vi göra för att fÄ dem mer optimistiska?

– Jag tror mycket bygger pĂ„ att bygga upp ungas medveten och lust att söka information och vĂ„ga vara nyfikna, sĂ€ger Glenn Mattsson.

Vi stÀller samma frÄga till Petra JÀrrenberg, rektor pÄ Thoren Innovation School i Helsingborg.

– Vi kan lĂ€ra dem verktyg att sjĂ€lva hantera urvalet av all information och vĂ€rdera pĂ„ annat sĂ€tt. Vi kan ocksĂ„ lĂ€ra dem se möjligheterna i stĂ€llet för att fastna i katastroftĂ€nkande, och ocksĂ„ hur man kan gĂ„ tillvĂ€ga.

Vi startade stiftelsen Warp Institute med missionen att göra alla mer optimistiska inför framtiden, men vi lade sÀrskilt fokus pÄ ungdomar. Vi vill fÄ en positiv framtid att komma snabbare, och ingen grupp har större pÄverkan pÄ det Àn ungdomar. De har hela sitt liv framför sig. Om de gÄr ut i vuxenlivet med tron att vÀrlden blir sÀmre, att de inte kan pÄverka, att mÀnskligheten snart möter domedagen, sÄ kommer den positiva framtiden hamna lÀngre och lÀngre bort.

Alla kurvor Àr inte heller negativa för ungdomarna, enligt Ungdomsbarometern.. Andelen som tror att de kan pÄverka framtiden har som sagt minskat pÄ nÄgra Ärs sikt, men ökat om man gÄr tillbaka 20 Är, dÄ vÀldigt fÄ trodde det. Ungdomarna super och röker dessutom mindre.

Pilotprojekt med Thoren Innovation School

Warp News med faktabaserade optimistiska nyheter Àr en del i arbetet med att göra bÄda unga och gamla mer optimistiska, men vi tror ocksÄ det behövs riktade insatser mot unga. DÀrför Àr det vÀldigt kul att vara igÄng med ett pilotprojekt tillsammans med Thorén Innovation School.

Per Söderström Àr volontÀr för Warp Institute och projektledare för ungdomsprojektet.

Varför Àr du engagerad i att göra ungdomar mer optimistiska?

– Min drivkraft med att utbilda ungdomar Ă€r att öppna för deras drivkraft. Med faktabaserade optimistiska nyheter blir det mer meningsfullt för eleverna att slĂ€ppa fram nyfikenhet och kreativitet. Just de hĂ€r eleverna kanske skapar nĂ€sta Northvolt, Klarna eller Spotify? PĂ„ riktigt!

Per Söderström.

Optimistens fördel

Nyligen höll Per och jag i en workshop för en grupp av lĂ€rare pĂ„ Thoren. Vi presenterade Optimist’s Edge för dem och sedan fick de sjĂ€lva sĂ€tta ihop en ‘edge’ om solenergi.

Optimist’s Edge Ă€r Warp News unika format dĂ€r vi gör egna mĂ€tningar av vad folk tror om utveckling och nya teknologier. Majoriteten Ă€r ofta pessimistisk. Den synen jĂ€mför vi med fakta. I skĂ€rningspunkten mellan Ă„sikter och fakta hittar du stora möjligheter. Om 90 procent tror nĂ„got blir dyrare, nĂ€r det egentligen blir mycket billigare finns dĂ€r en möjlighet. Om en majoritet tror det blir sĂ€mre, nĂ€r det faktiskt blir bĂ€ttre har den faktabaserade optimisten en fördel, ‘the optimist’s edge’.

Optimist’s Edge Ă€r endast tillgĂ€ngligt för vĂ„ra Premium Supporters – och snart för eleverna pĂ„ Thoren.

Vad tog du med er frÄn vÄr workshop tillsammans med er?

– MĂ„nga tankar hur vi som lĂ€rare borde jobba mer med positiva nyheter och försöka lyfta fram en mer nyanserad bild om framtiden bland allt mörker som mĂ„las upp, svarar Glenn Mattsson.

Efter sommaren kommer vi trÀffa den första gruppen elever frÄn Thorens. Med lÀrdomar frÄn lÀrare och elever vill vi skapa en modell som vi vill sprida till tusentals ungdomar.

Varför har ni inlett det hÀr pilotprojektet med Warp Institute och vad hoppas ni blir resultatet?

– Vi vill lĂ€ra vĂ„ra elever att bygga in ett positivt kritisk tĂ€nkande nĂ€r de arbetar med kunskapsinhĂ€mtning och innovationsprojekt, sĂ€ger Petra JĂ€rrenberg, rektor och konceptutvecklare för hela Thoren Innovation School.

Petra JĂ€rrenberg.

– Warp har redan utvecklat metoder som vi kan lĂ€ra av och det ska bli spĂ€nnande att se vad vi kan uppnĂ„. Jag Ă€r en idealistisk optimist och hoppas att projektet i lĂ€ngden kan generera tryggare, gladare, mer optimistiska innovatörer som verkligen kan skynda pĂ„ utvecklingen i samhĂ€llet till det bĂ€ttre och samtidigt minska den psykiska ohĂ€lsan.

– Vi vet ju att man mĂ„r bra av att kunna pĂ„verka sin situation och kan vi fĂ„ unga att verkligen kĂ€nna att de kan pĂ„verka Ă„t rĂ€tt hĂ„ll sĂ„ vore det fantastiskt pĂ„ sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, avslutar Petra JĂ€rrenberg.

Mathias Sundin

Vill du vara med och hjÀlpa till och bidra i projektet? Hör av dig! Kontaktinfo hittar du lÀngst ner pÄ vÄr Om oss-sida.

Se Àven till att prenumerera pÄ vÄrt gratis nyhetsbrev.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.