Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇳🇴 Norsk anläggning ska fånga in en miljon ton koldioxid per år

🇳🇴 Norsk anläggning ska fånga in en miljon ton koldioxid per år

Direct Air Capture, eller DAC, går nu i rask takt från pilotanläggningar till fullskalig verksamhet. En ny anläggning i Norge tar sikte på att fånga in en miljon ton koldioxid per år.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Norska Carbon Removal ska tillsammans med kanadensiska Carbon Engineering och Oxy Low Carbon Ventures bygga en anläggning för Direct Air Capture, eller DAC, i Norska Kollsnes, väster om Bergen.

Anläggningen väntas byggas i två etapper. Första etappen planeras vara färdig 2026 och kommer då att kunna fånga in 0,5 megaton koldioxid per år. Vid full utbyggnad, med etapp två på plats, kommer anläggningen att ha kapacitet att fånga in ett megaton, eller en miljon ton koldioxid per år.

Lagringen av koldioxiden kommer i första hand att ske genom norska statens satsning på infrastruktur. Kostnaden för att fånga in ett ton koldioxid väntas landa på 430 Euro, motsvarande 4 400 kronor.

Svenska Nordic DAC Group har tecknat ett partneravtal med Carbon Removal. Bolaget säljer certifikat för koldioxidinfångning och möjlighet för andra företag att delta i DAC-projekt.

– Den här tekniken för att fånga in koldioxid är ett viktigt klimatverktyg. Tillgången måste byggas ut fort för att möta den ökande efterfrågan på marknaden, säger Finn Eriksson, medgrundare av Nordic DAC Group i ett pressmeddelande.

Artikelbild: Carbon Engineering


♻️ CCS och DAC – fånga in och lagra koldioxid
Carbon capture and storage (CCS) och Direct Air Capture (DAC) är metoder för att fånga in koldioxid på teknisk väg där gasen kan lagras eller omvandlas till olika produkter.
📈 Moores lag och Carbon Law – två exponentiella lagar du måste ha koll på
Den exponentiella kurvan är förrädisk för oss därför att den är så blygsam initialt, men sen sticker den iväg på ett sett väldigt få kunde förutse. Kurvan “warpar”, ett nyckelbegrepp vi måste lära oss att förstå.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.