Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📈 Moores lag och Carbon Law – tvĂ„ exponentiella lagar du mĂ„ste ha koll pĂ„

📈 Moores lag och Carbon Law – tvĂ„ exponentiella lagar du mĂ„ste ha koll pĂ„

Den exponentiella kurvan Ă€r förrĂ€disk för oss dĂ€rför att den Ă€r sĂ„ blygsam initialt, men sen sticker den ivĂ€g pĂ„ ett sett vĂ€ldigt fĂ„ kunde förutse. Kurvan “warpar”, ett nyckelbegrepp vi mĂ„ste lĂ€ra oss att förstĂ„.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Exponentiellt tÀnkande Àr inte intuitivt för oss mÀnniskor. Vi Àr vana vid att förhÄlla oss till en vÀrld med smÄ, linjÀra förÀndringar. Men vi lever nu i en vÀrld av exponentiell utveckling vilket skapar en ökad diskrepans mellan den vÀrld vi lever i och vÄr förmÄga att förstÄ och förutspÄ den.

TÀnk dig att du tar 30 linjÀra steg. Du skulle rÀkna ett, tvÄ, tre, fyra, fem och sÄ vidare. Efter 30 linjÀra steg har du hamnat ungefÀr 30 meter lÀngre bort och de flesta av oss skulle kunna peka ut pÄ ett ungefÀr hur lÄngt det Àr.

Men om du skulle ta 30 exponentiella steg dÀr varje steg Àr en fördubbling: ett, tvÄ, fyra, Ätta, sexton, trettiotvÄ. Var skulle du hamna pÄ 30 steg dÄ? VÀldigt fÄ ger det korrekta svaret. Det Àr en miljard meter bort, eller motsvarande 26 varv runt jorden.

Den exponentiella kurvan Ă€r förrĂ€disk för oss dĂ€rför att den Ă€r sĂ„ blygsam initialt, men sen sticker den ivĂ€g pĂ„ ett sett vĂ€ldigt fĂ„ kunde förutse. Kurvan “warpar”, ett nyckelbegrepp vi mĂ„ste lĂ€ra oss att förstĂ„. I diskrepansen mellan det linjĂ€ra och exponentiella tenderar vi att överskatta förĂ€ndringar pĂ„ kort sikt och grovt underskatta dem pĂ„ lĂ„ng sikt.

Vi Ă€r vana att leva i en linjĂ€r vĂ€rld och blir lurade av exponentiell utveckling. 

Moores lag och exponentiell teknikutveckling

Den exponentiella teknikutvecklingen Àr i sig ingen ny företeelse. 1965 beskrev Gordon Moore denna utveckling i vad som nu Àr kÀnt som Moores lag. DÀr observerade han att antalet transistorer i en integrerad krets fördubblas ungefÀr vartannat Är, vilket ocksÄ skett.

Moores lag kan, utöver berÀkningskraft, appliceras pÄ allt frÄn uppkopplingshastigheter, lagringsutrymme, kamerasensorer och annan teknik som Àr central inom digitalisering. SÄ allt som har berÀkningar som grund, och som digitaliseras, kan alltsÄ utvecklas enligt denna exponentiella lag. Det hÀr har vi sett inom en mÀngd omrÄden, men vi Àr bara i början.

MÄnga fler omrÄden kommer att utvecklas pÄ det hÀr sÀttet i takt med att digitaliseringen genomsyrar hela samhÀllet, inte minst inom klimatomrÄdet.

Exempel pÄ detta Àr utvecklingen inom solceller, litiumjonbatterier och vindkraft. De senaste 10 Ären har priset pÄ de tvÄ förstnÀmnda minskat med 21 procent per Är medan priset pÄ vindkraft minskat 12 procent per Är. En liknande utveckling Àr ocksÄ möjlig inom exempelvis koldioxidinfÄngning i form av CCS och DAC, visar forskning frÄn Ratio.

De kommande 100 Ă„ren kommer, enligt denna exponentiella lag kallad ”The Law of Accelerating Returns”, att motsvara 20000 Ă„r av teknologisk utveckling.

Enligt Moores lag fördubblas antalet transistorer i en krets vartannat Är. Graf: CC-BY av författarna Hannah Ritchie och Max Roser, Our World in Data.

Carbon Law eller kol-lagen

Vi har haft tur. Under Ärmiljonerna har vÄr planet kastats mellan istider och varma perioder. Det Àr bara de senaste 12000 Ären, efter att vi lÀmnat den senaste istiden, som planeten gÄtt in i ett tillstÄnd vi kallar holocen. Det Àr under denna unika period mÀnskligheten har utvecklats och nÄtt dit vi Àr idag. Det har vare sig varit för kallt eller för varmt. FörutsÀttningarna har varit exakt rÀtt för mÀnskligheten dÀr den globala genomsnittliga temperaturen har legat inom ett smalt spektrum med skillnader pÄ som mest plus eller minus en grad.

Men nu finns omfattande vetenskapliga bevis för att vi, mĂ€nskligheten, pĂ„ eget bevĂ„g Ă€r pĂ„ vĂ€g att lĂ€mna detta tillstĂ„nd. Vi kan inte bortse frĂ„n de risker detta innebĂ€r, dĂ€r vi pĂ„ grund av vĂ„r pĂ„verkan pĂ„ jordens klimat kan nĂ„ trösklar, eller tipping points, som vi inte kan reversera. Ökade havsnivĂ„er, torka och fler extrema vĂ€derhĂ€ndelser Ă€r troligen nĂ„got som kommer att intrĂ€ffa om vi inte agerar.

Vi har genomgÄtt ett skifte frÄn att vara en liten vÀrld pÄ en stor planet till att idag vara en stor vÀrld pÄ en liten planet. VÄr generation Àr den första som mÄste axla rollen som planetskötare och vi mÄste lÀra oss fort.

Vi behöver vÀnda utslÀppskurvan senast 2020 av tvÄ skÀl. Dels för att minska risken för dramatiska klimatförÀndringar, dels för att skapa en bÀttre vÀrld. För varje decennium efter 2020 Àr sedan mÄlsÀttningen, i enlighet med Parisavtalet, att halvera utslÀppen. 2050 Àr mÄlet att inte ha nÄgra nettoutslÀpp av vÀxthusgaser överhuvudtaget pÄ jorden.

De goda nyheterna Àr att vi börjar se de första indikationerna pÄ att den exponentiella ökningen av vÀxthusgaser planar ut. IstÀllet ser vi förnybara energikÀllor gÄ in i en exponentiell tillvÀxtfas och ny teknik anvÀndas för att anvÀnda jordens resurser mycket mer effektivt.

Vi kan se att vi kan leverera pÄ Parisavtalet och att vi kan böja kurvan. Det Àr helt nödvÀndigt och fullt görbart.

Den hÀr utvecklingen, som vi Àr i inledningen av, behöver följa en global kol-lag, eller Carbon Law. Den stipulerar en exponentiell minskning av utslÀpp med mÄlet att bli helt fria frÄn fossil energi.

Carbon Law bygger pÄ en enkel tumregel: halvera utslÀppen varje decennium. Graf frÄn Rockström, Gaffney, Rogelj, Meinshausen, Nakicenovic, Schellnhuber. Science 24 March 2017.

Varje decennium visar kol-lagen att vi behöver halvera vÄra utslÀpp. Denna halvering av utslÀppen varje decennium blir en gyllene regel som kan appliceras i vilken skala som helst: som individ, hushÄll, företag eller nation och som sedan summeras till en helhet. Detta Àr den gyllene regel som gör det möjligt för oss att transformera vÄr livsmiljö till ett stabilt och motstÄndskraftigt lÀge.

Moores lag och Carbon Law Àr tvÄ exponentiella lagar som vi alla behöver ha koll pÄ för att skapa en ljus och mer hÄllbar framtid.

đŸ–„ïž Gordon Moore förutsĂ„g framtiden - och skapade den
Med Moores lag kan man förutse vad datorerna klarar av och dÀrmed vara med och skapa framtiden.
💡 Optimist’s Edge: Enligt MIT Ă€r denna modell det bĂ€sta verktyget för att förutsĂ€ga framtiden
9 av 10 har aldrig hört talas om modellen som enligt MIT förutspÄr tekniska framsteg bÀttre Àn nÄgon annan. HÀr Àr den hemliga lagen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.