Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batterier räcker 50 procent längre med nytt material

🔋 Batterier räcker 50 procent längre med nytt material

Ett nytt material kan göra att vi inte behöver byta ut fasta batterier i exempelvis pacemakers lika ofta som idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det har forskats väldigt mycket på uppladdningsbara litiumjonbatterier, men när det gäller engångsbatterier, som exempelvis används i pacemakers, har det varit sämre med innovationen. Men nu har forskare från MIT i USA gjort en upptäckt som kan ge oss mycket bättre engångsbatterier.

Forskarna har använt ett nytt fluorerat (fluorinated) material som elektrolyt i batteriet. Det nya materialet kan kombinera en del av funktionen hos både katoden och anoden till något som forskarna kallar en ”katolyt”.

I tester har forskarna visat att batterier med den nya elektrolyten räcker 20 procent längre. Men forskarna räknar med att de ska kunna utveckla tekniken och nå upp till 50 procent längre livslängd.

Det skulle då göra att alla produkter som använder engångsbatterier skulle fungera 50 procent längre innan batterierna behöver bytas ut. Det är praktiskt för allt från drönare till sensorer, men den kanske största nyttan skulle de nya batterierna göra inom medicinen.

Pacemakers och andra implantat har dessa engångsbatterier. För att byta ut dem krävs ett kirurgiskt ingrepp. Ju längre batteriet räcker desto färre operationer behövs. Något som både minskar risken och förbättrar livskvaliteten för de med pacemakers.

Enligt forskarna ska de nya batterierna vara lika säkra som de existerande och inte kosta mer än dagens batterier. Tillverkningsprocessen är också densamma så det krävs inga dyrbara investeringar i nya produktionskedjor.

Läs hela studien här.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvändningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mångdubbla batteriers livslängd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremål.
🔋 Framtidens batterier kan räcka hundra år
Både elbilstillverkaren Tesla och forskare arbetar med batterier som kan komma att överleva själva bilen. Långlivade batterier kommer göra elfordon än mer attraktiva.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.