Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batterier rĂ€cker 50 procent lĂ€ngre med nytt material

🔋 Batterier rĂ€cker 50 procent lĂ€ngre med nytt material

Ett nytt material kan göra att vi inte behöver byta ut fasta batterier i exempelvis pacemakers lika ofta som idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det har forskats vÀldigt mycket pÄ uppladdningsbara litiumjonbatterier, men nÀr det gÀller engÄngsbatterier, som exempelvis anvÀnds i pacemakers, har det varit sÀmre med innovationen. Men nu har forskare frÄn MIT i USA gjort en upptÀckt som kan ge oss mycket bÀttre engÄngsbatterier.

Forskarna har anvĂ€nt ett nytt fluorerat (fluorinated) material som elektrolyt i batteriet. Det nya materialet kan kombinera en del av funktionen hos bĂ„de katoden och anoden till nĂ„got som forskarna kallar en ”katolyt”.

I tester har forskarna visat att batterier med den nya elektrolyten rÀcker 20 procent lÀngre. Men forskarna rÀknar med att de ska kunna utveckla tekniken och nÄ upp till 50 procent lÀngre livslÀngd.

Det skulle dÄ göra att alla produkter som anvÀnder engÄngsbatterier skulle fungera 50 procent lÀngre innan batterierna behöver bytas ut. Det Àr praktiskt för allt frÄn drönare till sensorer, men den kanske största nyttan skulle de nya batterierna göra inom medicinen.

Pacemakers och andra implantat har dessa engÄngsbatterier. För att byta ut dem krÀvs ett kirurgiskt ingrepp. Ju lÀngre batteriet rÀcker desto fÀrre operationer behövs. NÄgot som bÄde minskar risken och förbÀttrar livskvaliteten för de med pacemakers.

Enligt forskarna ska de nya batterierna vara lika sÀkra som de existerande och inte kosta mer Àn dagens batterier. Tillverkningsprocessen Àr ocksÄ densamma sÄ det krÀvs inga dyrbara investeringar i nya produktionskedjor.

LÀs hela studien hÀr.

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvĂ€ndningen
Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mÄngdubbla batteriers livslÀngd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremÄl.
🔋 Framtidens batterier kan rĂ€cka hundra Ă„r
BÄde elbilstillverkaren Tesla och forskare arbetar med batterier som kan komma att överleva sjÀlva bilen. LÄnglivade batterier kommer göra elfordon Àn mer attraktiva.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.