Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvĂ€ndningen

🔋 Genombrottet som kan revolutionera batterianvĂ€ndningen

Ett genombrott för produktionen av superkondensatorer tros kunna mÄngdubbla batteriers livslÀngd och drastiskt minska laddningstiden för vardagliga föremÄl.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Tillverkare av bland annat smartphones och elbilar satsar stort pÄ superkondensatorer, dÄ de har flera fördelar jÀmfört med vanliga batterier. Bland annat kan superkondensatorerna laddas snabbare och anvÀndas under en lÀngre tid, utan att förlora kapacitet.

Tack vare dessa egenskaper skulle en bredare anvÀndning av superkondensatorer i kommersiellt och industriellt syfte kunna revolutionera flera omrÄden. Kombinationen av en superkondensator och ett batteri i en eldriven produkt kan förlÀnga batteriets livslÀngd upp till fyra gÄnger, vilket Àr goda nyheter bÄde för den individuella anvÀndaren och för hÄllbarhetsarbetet i stort.

- Dels Àr det praktiskt att kunna snabbladda exempelvis en elbil eller att inte behöva ladda eller byta batterier lika ofta i sin smartphone, dels innebÀr det stora vinster för miljö och hÄllbarhet nÀr batterier inte behöver Ätervinnas i samma omfattning i komplicerade processer, sÀger Agin Vyas, doktorand pÄ Chalmers tekniska högskola och huvudförfattare i en artikel som presenterar ett nytt sÀtt att tillverka superkondensatorer.

Ny produktionsmetod avgörande

Nu har forskare pÄ Chalmers Tekniska Högskola utvecklat en ny metod för att producera superkondensatorer, ett mycket viktigt steg i att göra de nya framstegen möjliga. Utmaningen ligger i att dagens superkondensatorer Àr alldeles för stora för att kunna anvÀndas i praktiken.

- NÀr man pratar om nya teknologier Àr det lÀtt att glömma bort hur viktig tillverkningsmetoden Àr för att de ska kunna produceras industriellt och komma samhÀllet till nytta. Vi har utvecklat metoder som med sÀkerhet fungerar i verklig produktion, sÀger Agin Vyas.

Den nya metoden som utvecklats underlÀttar produktionen av mikrosuperkondensatorer, genom att integrera dem i det vanligaste sÀttet att tillverka systemkretsar. Utöver det kan samma process anvÀndas för att tillverka kondensatorer för upp till tio olika material, vilket gör att de gÄr att skrÀddarsy till flera olika anvÀndningsomrÄden.

I och med att man upptÀckt denna nya metod sÄ övergÄr arbetet till att utveckla mikrosuperkondensatorer för olika sorters systemkretsar. Möjligheterna Àr mÄnga, dÄ mobiltelefoner, elbilar, och i princip all annan elektronik i dag skulle kunna dra nytta av teknologin.

🔋 NĂ€sta generation batteri nĂ€rmar sig – lagrar tre gĂ„nger mer Ă€n dagens
Mycket forskning pÄgÄr att framstÀlla effektivare och miljövÀnligare batterier. Litiumsvavelbatterier Àr en het kandidat som kan anvÀndas i allt frÄn smarta telefoner till elfordon.
Är du intresserad av elektrifieringen av samhĂ€llet kan Ă€ven denna artikel vara av intresse.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.