Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Framtidens batterier kan räcka hundra år

🔋 Framtidens batterier kan räcka hundra år

Både elbilstillverkaren Tesla och forskare arbetar med batterier som kan komma att överleva själva bilen. Långlivade batterier kommer göra elfordon än mer attraktiva.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Elfordon erbjuder många fördelar jämfört med sina mer traditionella motsvarigheter. Förutom att de är gröna, är de enkla konstruktioner som erbjuder en tyst, mjuk gång och en låg tyngdpunkt.

🔌 Elbilen - entusiasternas räddning
Många bilentusiaster saknar tiden då bilar hade stuns och personlighet. Men vad många av dessa inte vet är att elbilen utgör en comeback av den sortens bilar som får entusiasten att gå igång!

Deras definitionsmässiga fördelar till trots, finns det fortfarande skäl att välja fossildrivna fordon. En invändning mot elfordon som ofta hörs är att batterier har en begränsad hållbarhet, vilket kan innebära ett dyrt byte någon gång under fordonets livslängd.

Naturligtvis är branschen medveten om både elfordonens potential och var det finns utrymme för förbättringar. 2016 etablerade Tesla ett samarbete med Dalhousie University i Halifax, Kanada, känt som Tesla Advanced Battery Research. I spetsen för denna forskning är Jeff Dahn, som anses vara en pionjär inom litiumjonbatterier.

Han, tillsammans med en handfull andra doktorander, publicerade nyligen en artikel om nickelbaserade batterier som skulle kunna förbättras för att överträffa de för stunden dominerande litiumbaserade batterierna och samtidigt bibehålla den högre energitätheten som dagens nickelbatterier erbjuder.

Faktum är att forskningen pekar mot att om temperaturen skulle hållas vid 25c, så kan livslängden nå ett sekel. Istället för att vara en komponent som behöver bytas ut under fordonets livslängd kommer man alltså kunna återanvända det gamla batteriet i en ny bil.

Tanken att köpa en ny bil till ett rabatterat pris genom att välja bort ett nytt batteri är självklart tilltalande. Och naturligtvis betyder högre energitäthet att ett mindre och lättare batteri kan uppnå samma räckvidd, vilket i sig sänker priserna.

⏲ Elbilar kommer kunna ladda fullt på fem minuter
När priset på batterier fortsätter minska, tillsammans med kortare tid som behövs för att ladda bilen - då passerar vi tipping point med råge

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.