Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘ŠđŸŸ Norrsken-chefen: "Det fullstĂ€ndigt kokar av ambitioner och initiativ"

đŸ‘ŠđŸŸ Norrsken-chefen: "Det fullstĂ€ndigt kokar av ambitioner och initiativ"

Det Àr nÄgonting som hÀnder pÄ den afrikanska kontinenten. Aldrig har sÄ stora utlÀndska investeringar och riskkapital flödat in i Afrika. Norrskenchefen Pascal Murasira ser enorma möjligheter.

Ewa Thorslund
Ewa Thorslund

Dela artikeln

Afrika Àr dÀr Kina var för 20 Är sedan. Graden av digitalisering och uppkoppling Àr pÄ nivÄn dÀr Europa var för 15 Är sedan. Det Àr nu det hÀnder.

Det Àr nu det byggs upp, ut och till. Hela eko-systemet vÀxer sÄ det knakar. 2050 spÄr FN att Afrika inhyser tre av vÀrldens största stÀder, samtidigt som befolkningen Àr det dubbla mot idag. Det kommer att vara en ung och hungrig befolkning. Hungrig pÄ utveckling. NÀr man ser vad resten av vÀrlden har sÄ vill man ha detsamma. Med mobilitet skapas inkludering och rÀttvisa och aldrig tidigare har utlÀndska investeringar och internationellt riskkapital varit av den omfattning som under 2021.

I början av 2022 lanserades nyheten om Norrsken22 dÀr Norrskens grundare Niklas Adalberth, i samverkan med ett antal andra högst framgÄngsrika tech-entreprenörer, nu sjösÀtter en fond om 200 miljoner US dollar i syfte att stödja den utveckling som pÄgÄr i Afrika inom tech-omrÄdet.

Afrikas största samlingsplats för startup-företag och tech-entreprenörer

Parallellt med fonden öppnar Norrsken Kigali House i Rwanda med ambitionen att bli östra Afrikas största samlingsplats för startup-företag och tech-entreprenörer. Chefen pÄ plats, Pascal Murasira, ser enorma möjligheter i det som hÀnder just nu.

– Den riktigt stora tillvĂ€xten framöver kommer att ske i Afrika. Det fullstĂ€ndigt kokar av ambitioner och initiativ. HĂ€r finns vĂ€ldigt mĂ„nga mĂ€nniskor som bĂ„de vill ha, och behöver, en förĂ€ndring. Jag vill vara med och bidra till ekonomisk utveckling. PĂ„ riktigt. Jag vill skapa arbetstillfĂ€llen.

Norrsken Kigali House i Rwanda.

Över hela den afrikanska kontinenten Ă€r dock skuldsĂ€ttningsnivĂ„n idag hög. MĂ„nga lĂ€nder har dessutom en allt högre grad av krediter frĂ„n privata lĂ„ngivare, vilket gör att sĂ„rbarheten ökar nĂ€r det kommer till rĂ€ntehöjningar och inflation.

Utveckling och vÀrde som stannar kvar i regionen

Tidigare har de flesta stora statskrediterna legat hos institutioner som VÀrldsbanken, som ocksÄ varit mycket generös med avskrivningar.

De privata lÄngivarna dÀremot har inte samma intresse av att minska lÀndernas skuldsÀttningsgrad, varför den ekonomiska ÄterhÀmtningen, till följd av bland annat pandemin, just nu Àr lite svÄrbedömd.

– Det viktiga för Afrika Ă€r att det skapas en utveckling och ett vĂ€rde som stannar kvar i regionen. Historisk har fokus legat pĂ„ utvinning av naturresurser som sedan exporterats utan att skapa nĂ„got större mervĂ€rde för den afrikanska kontinenten. Det som behövs Ă€r kapital och investeringar för att starta och utveckla verksamheter som kan överleva pĂ„ sikt. Men det rĂ€cker inte med pengar. Det behövs ocksĂ„ nĂ€tverk, erfarenhet, mentorskap och kompetensöverföring.

Det senare Ă€r det som – enligt mĂ„nga - spelat en avgörande roll för tech-utvecklingen i innovativa miljöer som Silicon Valley, Taiwan och Israel. Entreprenören behöver ett sammanhang att vĂ€xa och verka i. Kontakter. LĂ€rdomar frĂ„n andra som redan har gjort samma resa.

– Man mĂ„ste vara oerhört generös. NĂ€stan allt handlar om att dela med sig av det man har. Med satsningen i Östafrika vill vi bygga kapacitet och robusta system. Visionen Ă€r att de fin-tech företag som vi stöttar idag - och som utgör en bas och en grund i det finansiella ekosystemet – inom 5-10 Ă„r kommer att ha utvecklats sĂ„ till den grad att de driver ekonomin, och dĂ€rmed bidrar ytterligare till en finansiell inkludering i Afrika. Idag handlar det i mĂ„ngt och mycket om att bygga grundlĂ€ggande betalsystem. Om nĂ„gra Ă„r följer till exempel utbyggnaden av försĂ€kringssystemen.

Norrsken öppnar nu stegvis upp sitt hus i Rwandas huvudstad Kigali, till höger. Foto pÄ Pascal Murasira under hans besök pÄ Norrsken House i Stockholm av Magnus Aschan.

En riktigt stor aha-upplevelse

Norrsken öppnar nu alltsÄ stegvis upp sitt hus i Rwandas huvudstad Kigali. Redan nu sitter ett par hundra personer i lokalerna och tar del av rent praktiska saker som ett skrivbord och en internetuppkoppling. Ambitionen Àr att redan inom ett Är kunna erbjuda runt 1000 entreprenörer och innovatörer möjligheten att arbeta och verka pÄ plats.

– Vi vill framförallt putta deras energi i rĂ€tt riktning. Man behöver andra mĂ€nniskor och man behöver inspiration. Jag fick sjĂ€lv för drygt 20 Ă„r sedan en riktigt stor aha-upplevelse nĂ€r ett annat företag – som kommit lĂ€ngre i sin utveckling – visade hur min egen lilla affĂ€rsverksamhet kunde skalas upp rejĂ€lt med hjĂ€lp av mjukvara och digitala lösningar.

Pascal vÀxte upp med sex syskon pÄ familjens lilla jordbruk i Rwanda. Tidigt vaknade intresset för att utveckla lösningar inom det som kallas agro-bearbetning. Med stöd av utlÀndskt kapital utvecklades hans lilla verksamhet, men ganska snart lÀmnade familjen Rwanda för NederlÀnderna.

– Jag fortsatte mitt arbete inom agritech-omrĂ„det, och kom sĂ„ smĂ„ningom i kontakt med svenska entreprenörer och arbetade under en tid med företaget Addressya som med digital teknik utvecklar adressystem i utvecklingslĂ€nder. En nödvĂ€ndighet för att överhuvudtaget kunna verka och för ta kunna del av sin medborgerliga rĂ€ttigheter.

Rwanda ligger inklÀmt mellan Uganda, "demokratiska" republiken Kongo (DRK), Burundi och Tanzania.

PÄverka mÀnniskor liv i rÀtt riktning

År 2016 blev Pascal kontaktad av ett brittiskt företag verksamt inom hĂ€lsoomrĂ„det, och tillsammans med dem utvecklade han en applikation som kan skapa tillgĂ„ng till sjuk- och hĂ€lsovĂ„rd Ă€ven i de mest avlĂ€gsna och isolerade av omrĂ„den.

– Detta var ytterligare en rejĂ€l ögonöppnare för mig. Med en kombination av ultramodern teknik och traditionell dörrknackning pĂ„ plats, lyckades vi pĂ„ bara 6 mĂ„nader skapa en kontakt med sjuk- och hĂ€lsovĂ„rden för nĂ€rmare 500 000 mĂ€nniskor i Rwanda. MĂ€nniskor som tidigare inte varit en del av systemet pĂ„ grund av bristen pĂ„ medicinskt utbildad personal dĂ€r dom bor, och/eller alldeles för lĂ„nga avstĂ„nd till nĂ€rmaste större sjukhus.

Med appen och tekniken – som pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt liknar Kry – följer dessutom lĂ€gre kostnader, och stora möjligheter till ökad kvalitet och uppföljning.

– Jag insĂ„g nu verkligen att det var just hĂ€r jag ville vara. I storskaliga lösningar som pĂ„ djupet pĂ„verkar mĂ€nniskors liv i rĂ€tt riktning.

Och, sĂ„ har det fortsatt. I början av 2021 rekryterades Pascal till svenska Norrsken och blev ansvarig för verksamheten i Rwanda. Ett land som – trots sin svĂ„ra politiska historia och dĂ€r stora delar av befolkningen fortfarande lever under knappa ekonomiska förhĂ„llanden – har stora ambitioner att utvecklas pĂ„ ett sĂ€tt som pĂ„minner om Singapore.

– Hela Afrika genomgĂ„r just nu stora förĂ€ndringar med stöd av digitalisering och en ökad mobilitet. I Östafrika finns av olika skĂ€l sĂ€rskilt stora möjligheter just nu inom bĂ„de fintech, healthtech, agritech och editech. Man kan som investerare och innovatör engagera sig i denna region av olika skĂ€l. I Kenya finns till exempel kanske Afrikas mest utvecklade mobila betalsystem genom deras Mpesa, varför det kanske passar bĂ€ttre för fintech-företag som kommit lite lĂ€ngre i sin utveckling. Medan om du har en mer radikal idĂ©, och behöver en ”proof of concept”, sĂ„ kan Rwanda vara ett starkt alternativ. Allt beror sig pĂ„. Uganda har sina fördelar och utmaningar, medan den Demokratiska republiken Kongo har helt andra.

Drömmen om fler afrikanska enhörningar

Det som sker – och fortsatt mĂ„ste ske – Ă€r enligt Pascal att den digitala infrastruktur och det digitala ekosystem som nu byggs upp med offentliga och institutionella medel i Afrika mĂ„ste förstĂ€rkas med privata initiativ och investeringar för att skapa en hĂ„llbarhet pĂ„ lite lĂ€ngre sikt.

– I vĂ€rlden finns just nu kanske 700 sĂ„ kallade unicorns. Det vill sĂ€ga, privata startup-företag som Ă€r vĂ€rderade till minst 1 miljard US dollar. Totalt sett finns 7 av dessa i Afrika. Det Ă€r knappt hĂ€lften av vad som finns bara i Stockholm. SÄ  min dröm Ă€r att nĂ„gon av de entreprenörer, idĂ©er och innovationer som vi satsar pĂ„ idag, om 10 Ă„r likt enhörningen kan blĂ€nda omvĂ€rlden med sina gyllene horn, hovar och sin kraftfulla man.


đŸ‡·đŸ‡Œ Afrikas Singapore vibrerar av innovation och digitalisering
Det lilla och bergiga landet Rwanda vibrerar av innovation och digitalisering. Lagreformer som syftar till att uppmuntra nya produkter och en nyfiken befolkning har skapat en grogrund för en intressant startup-scen.
👊 “Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.
✉ Företaget som addresserar adressproblemet
UngefĂ€r hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning saknar en riktig adress. AlltsĂ„ en beskrivning av en fysisk plats dĂ€r du som person gĂ„r att finna. Varför Ă€r det sĂ„ viktigt att ha en adress dĂ„? Är inte det lite old-fashioned i dessa digitala tider?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.