Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧐 Ny artikelserie: För dĂ„ligt för att vara sant

🧐 Ny artikelserie: För dĂ„ligt för att vara sant

En orsak till den stora övervikten av negativa nyheter Àr journalister för ofta granskar ur ett perspektiv: För bra för att vara sant. DÀrför inleder Warp News en serie granskningar ur andra perspektivet: För dÄligt för att vara sant.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

60 procent tycker att svenska medier har övervÀgande negativa nyheter och 42 procent kÀnner sig mer pessimistiska nÀr de tar del av nyhetsmedierna, enligt Warp News undersökning.

För bra för att vara sant?

En anledning till övervikten av negativa nyheter Àr att journalisterna oftast bara granskar ur ett perspektiv. De hör en positiv nyhet och tÀnker: "Det dÀr lÄter för bra för att vara sant."

📰 Svenska nyhetsmedier övervĂ€gande negativa och gör oss pessimistiska visar ny undersökning
60 procent tycker att svenska medier har övervÀgande negativa nyheter och 42 procent kÀnner sig mer pessimistiska nÀr de tar del av nyhetsmedierna. Det visar en ny undersökning genomförd av Norstat, pÄ uppdrag av Warp News.

Ibland har de rÀtt. Nyheten var för positivt vinklad eller överdriven. Ibland har de fel, men ger sig den pÄ att skriva nÄgot negativt i alla fall, eller sÄ struntar de helt i nyheten. Ibland skriver de, efter granskning, den positiva nyheten.

För dÄligt för att vara sant?

Men vad de oftare borde göra Àr att reagera likadant nÀr nÄgot negativt presenteras och tÀnka: "Det hÀr lÄter för dÄligt för att vara sant." Med det som utgÄngspunkt borde de granska negativa nyheter om de Àr hÄrdvinklade och överdrivna.

DÀrför tÀnker vi nu börja göra för-dÄligt-för-att-vara-sant-granskningar.

Warp News producerar faktabaserade optimistiska nyheter för att vÀga den negativa övervikten i övrig nyhetsmedia, sÄ vi fÄr en balanserad och korrekt bild av verkligheten.

Första granskningen: ExtremvÀdret

Före detta DN-journalisten Anders Bolling inleder vÄr serie men en granskning om den pÄstÄdda ökningen av extremvÀder, som tornados, stormar, Äska och översvÀmningar.

đŸŒȘ Anders Bolling: Den okĂ€nda sanningen om det oextrema extremvĂ€dret
Sommarens nyhetstorka innebÀr alltid högsÀsong för vÀdernyheter. MÄnga bulletiner om hetta, skyfall och stormar vÀntar, och vi kommer att fÄ höra att vÀdret blivit allt extremare. FÄ kommer att stÀlla följdfrÄgan: stÀmmer det? Det Àr synd, för svaret Àr i huvudsak nej.

Är inte klimatförĂ€ndringarna allvarliga?

KlimatförÀndringarna Àr ett stort problem för mÀnskligheten och den hÀr planeten. VÄr uppfattning Àr att vi borde och bör göra mycket mer för att snabbare komma tillrÀtta med dem, bland annat genom att snabbt stÀlla om bort frÄn det fossilberoende samhÀllet.

Det Àr dÀrför vi skriver om entreprenörerna som pÄskyndar denna omstÀllning. Som Anders Forslund, grundare till elflygsföretaget, Heart Aerospace. Pernilla Westergren som gör klimatvÀnlig hundmat av insikter. William Bergh som skapar en digital gruva för att Ätervinna bilbatterier. Och Jesper Jonsteg som tar fram finanseringslösningar för att möjliggöra klimatinvesteringar.

Vi tror inte bÀsta sÀttet att komma tillrÀtta med klimatförÀndringarna Àr att överdriva problemet. De verkliga problemen Àr allvarliga nog i sig.

Mathias Sundin
vd och medgrundare, Warp News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.