Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧐 Ny artikelserie: För dåligt för att vara sant

🧐 Ny artikelserie: För dåligt för att vara sant

En orsak till den stora övervikten av negativa nyheter är journalister för ofta granskar ur ett perspektiv: För bra för att vara sant. Därför inleder Warp News en serie granskningar ur andra perspektivet: För dåligt för att vara sant.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

60 procent tycker att svenska medier har övervägande negativa nyheter och 42 procent känner sig mer pessimistiska när de tar del av nyhetsmedierna, enligt Warp News undersökning.

För bra för att vara sant?

En anledning till övervikten av negativa nyheter är att journalisterna oftast bara granskar ur ett perspektiv. De hör en positiv nyhet och tänker: "Det där låter för bra för att vara sant."

📰 Svenska nyhetsmedier övervägande negativa och gör oss pessimistiska visar ny undersökning
60 procent tycker att svenska medier har övervägande negativa nyheter och 42 procent känner sig mer pessimistiska när de tar del av nyhetsmedierna. Det visar en ny undersökning genomförd av Norstat, på uppdrag av Warp News.

Ibland har de rätt. Nyheten var för positivt vinklad eller överdriven. Ibland har de fel, men ger sig den på att skriva något negativt i alla fall, eller så struntar de helt i nyheten. Ibland skriver de, efter granskning, den positiva nyheten.

För dåligt för att vara sant?

Men vad de oftare borde göra är att reagera likadant när något negativt presenteras och tänka: "Det här låter för dåligt för att vara sant." Med det som utgångspunkt borde de granska negativa nyheter om de är hårdvinklade och överdrivna.

Därför tänker vi nu börja göra för-dåligt-för-att-vara-sant-granskningar.

Warp News producerar faktabaserade optimistiska nyheter för att väga den negativa övervikten i övrig nyhetsmedia, så vi får en balanserad och korrekt bild av verkligheten.

Första granskningen: Extremvädret

Före detta DN-journalisten Anders Bolling inleder vår serie men en granskning om den påstådda ökningen av extremväder, som tornados, stormar, åska och översvämningar.

🌪️ Anders Bolling: Den okända sanningen om det oextrema extremvädret
Sommarens nyhetstorka innebär alltid högsäsong för vädernyheter. Många bulletiner om hetta, skyfall och stormar väntar, och vi kommer att få höra att vädret blivit allt extremare. Få kommer att ställa följdfrågan: stämmer det? Det är synd, för svaret är i huvudsak nej.

Är inte klimatförändringarna allvarliga?

Klimatförändringarna är ett stort problem för mänskligheten och den här planeten. Vår uppfattning är att vi borde och bör göra mycket mer för att snabbare komma tillrätta med dem, bland annat genom att snabbt ställa om bort från det fossilberoende samhället.

Det är därför vi skriver om entreprenörerna som påskyndar denna omställning. Som Anders Forslund, grundare till elflygsföretaget, Heart Aerospace. Pernilla Westergren som gör klimatvänlig hundmat av insikter. William Bergh som skapar en digital gruva för att återvinna bilbatterier. Och Jesper Jonsteg som tar fram finanseringslösningar för att möjliggöra klimatinvesteringar.

Vi tror inte bästa sättet att komma tillrätta med klimatförändringarna är att överdriva problemet. De verkliga problemen är allvarliga nog i sig.

Mathias Sundin
vd och medgrundare, Warp News


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.