Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Varför är människor så pessimistiska till framtiden? Del 3 - vår egen hjärna

🧠 Varför är människor så pessimistiska till framtiden? Del 3 - vår egen hjärna

Våra hjärnor reagerar extra starkt på negativa nyheter, för en gång i tiden var det ett bra sätt att hålla oss vid liv. Nu är världen inte lika farlig längre, och vi måste bekämpa denna instinkt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Det här är en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. Läs mer om och bli en Premium Supporter.

Premium Supporters -  klicka här för att lyssna på artikeln.

I de två första delarna av denna serie har vi sett hur bristen på kunskap om mänsklighetens framsteg och övervikten av negativa nyheter i media gör människor pessimistiska till framtiden. Men vi har också våra egna hjärnor som arbetar mot oss.

Tillgänglighetsheuristik kallas det i psykologin.

"Vi baserar vår känsla av risk och fara på anekdoter och bilder som finns tillgängliga från minnet," säger Steven Pinker, som förutom att skriva böcker om mänsklighetens positiva utveckling också är professor i psykologi vid Harvard.

Denna mentala genväg används för att snabbt utvärdera en situation. Problemet uppstår när dessa anekdoter eller bilder i vårt minne inte matchar verkligheten.

Det finns många exempel på tillgänglighetsheuristik med allvarliga konsekvenser. Till exempel är läkare som nyligen varit sjuka mer troliga att ställa samma diagnos för en patient, även om fakta pekar i en annan riktning.

Ett annat mer positivt exempel är priser, åtminstone för dem som vinner dem. Herbert Simon vann Nobelpriset i ekonomi 1978 och insåg att det bästa sättet att vinna priser var att vinna priser:

”Jag lärde mig snart att man vinner priser främst för att man vinner priser: ett exempel på vad Bob Merton kallar Matthew Effect. När man väl blir tillräckligt välkänd, dyker ens namn upp så snart en priskommitté samlas."

Simon vann ett dussin stora priser och utsågs till hedersdoktor på inte mindre än fyra universitet.

Starka mentala bilder

I den första delen av denna serie skrev jag:

”Hungersnöden i Etiopien var ofta på TV när jag var liten. De hemska bilderna av barn med svullna magar, för trötta för att rensa bort flugorna som kröp runt i deras ansikten har etsats sig fast i min hjärna."

Sedan dess har jag lärt mig nya fakta om Etiopien: Extrem fattigdom har mer än halverats sedan 1995. Förväntad livslängd har ökat från 44 år 1985 till 66 år nu. Sedan början av 2000-talet har BNP-tillväxten varit högre än 10 procent under de flesta år.

Trots fakta jag har lärt mig ser jag fortfarande de gamla bilderna framför mig när jag tänker på det landet. I det här fallet vinner inte bilderna över fakta, men vem vet vilken tro jag har i andra ämnen som inte baserade på fakta, utan på vilka minnen som finns tillgängliga i mitt huvud.

När vi dagligen matas med negativa nyheter är det lätt att tro att de representerar verkligheten. Särskilt om saker som är riktigt hemska, som kan påverka oss djupt. Mot den typen av känslor för fakta en förlorande kamp.

"Människor tenderar att bedöma frågornas relativa betydelse genom hur enkelt de hämtas från minnet - och detta bestäms till stor del av omfattningen av medieöversikt."

Daniel Kahneman i boken Tänka snabbt och långsamt.

Vi är extra uppmärksamma på upplevd fara

Våra hjärnor har tränats av evolutionen på att vara extra uppmärksam när något kan vara farligt. Det var en rätt bra metod för 150 000 år sedan. Om någon i din grupp hade sett tigrar på avstånd, och du nu tror dig att något rör sig i en buske i närheten, var det bara en ganska dum idé att gå dit och kolla. En gång i tiden var det avgörande information och en rimlig reaktion, men nu lever vi i en mycket säkrare värld.

Hans Rosling skriver i Factfulnes:

”Vi måste lära oss att kontrollera vårt dramaintag. Okontrollerad går vår aptit för det dramatiska för långt och hindrar oss från att se världen som den är och leder oss vilse.”

Du kan jämföra detta med sockerintag. I den gamla världen var det en bra idé att äta allt socker du kom över. För vem vet när nästa chans skulle komma? Det fanns ingen risk att konsumera för mycket socker. Så våra kroppar belönade oss när vi hittade socker och sa till oss att äta allt vi kunde. Våra kroppar håller fast vid den tron, men i ett samhälle med ett överskott av socker är det inte längre en bra idé att trycka i sig allt man kan.

De dramatiska, negativa nyheterna är som socker för oss. Våra hjärnor suger in det eftersom de tror att det är bra för vår chans att överleva. De har ännu inte anpassats till en värld där farorna är mycket mindre än för bara några hundra år sedan.

Vi måste lära oss att leva på ett nytt sätt.

"Factfulness, som en hälsosam kost och regelbunden träning, kan och bör bli en del av ditt dagliga liv," skriver Rosling.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.