Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 3 - vĂ„r egen hjĂ€rna

🧠 Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 3 - vĂ„r egen hjĂ€rna

VÄra hjÀrnor reagerar extra starkt pÄ negativa nyheter, för en gÄng i tiden var det ett bra sÀtt att hÄlla oss vid liv. Nu Àr vÀrlden inte lika farlig lÀngre, och vi mÄste bekÀmpa denna instinkt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I de tvÄ första delarna av denna serie har vi sett hur bristen pÄ kunskap om mÀnsklighetens framsteg och övervikten av negativa nyheter i media gör mÀnniskor pessimistiska till framtiden. Men vi har ocksÄ vÄra egna hjÀrnor som arbetar mot oss.

TillgÀnglighetsheuristik kallas det i psykologin.

"Vi baserar vÄr kÀnsla av risk och fara pÄ anekdoter och bilder som finns tillgÀngliga frÄn minnet," sÀger Steven Pinker, som förutom att skriva böcker om mÀnsklighetens positiva utveckling ocksÄ Àr professor i psykologi vid Harvard.

Denna mentala genvÀg anvÀnds för att snabbt utvÀrdera en situation. Problemet uppstÄr nÀr dessa anekdoter eller bilder i vÄrt minne inte matchar verkligheten.

Det finns mÄnga exempel pÄ tillgÀnglighetsheuristik med allvarliga konsekvenser. Till exempel Àr lÀkare som nyligen varit sjuka mer troliga att stÀlla samma diagnos för en patient, Àven om fakta pekar i en annan riktning.

Ett annat mer positivt exempel Àr priser, Ätminstone för dem som vinner dem. Herbert Simon vann Nobelpriset i ekonomi 1978 och insÄg att det bÀsta sÀttet att vinna priser var att vinna priser:

”Jag lĂ€rde mig snart att man vinner priser frĂ€mst för att man vinner priser: ett exempel pĂ„ vad Bob Merton kallar Matthew Effect. NĂ€r man vĂ€l blir tillrĂ€ckligt vĂ€lkĂ€nd, dyker ens namn upp sĂ„ snart en priskommittĂ© samlas."

Simon vann ett dussin stora priser och utsÄgs till hedersdoktor pÄ inte mindre Àn fyra universitet.

Starka mentala bilder

Under en stor del av mitt liv nÀr nÄgot nÀmnt Afrika, eller jag lÀst eller sett "Afrika" nÄgonstans har mina tankar dragits till de bilder som jag sÄg som liten. Fattigdom, barn med uppsvÀllda magar, flugor som kryper i deras ansikte.

NÀr jag började bli medveten om att det fanns en vÀrld utanför min egen lilla bubbla var hungersnöd i Etiopien och andra delar av Afrika som var pÄ tv. Det berörde mig sÄ starkt och rapporteringen var sÄ omfattande att bilderna etsades fast i mitt minne. SÄ starkt att de fanns med mig i Ärtionden.

Sedan dess har jag lÀrt mig nya fakta om Afrika:

  • Extrem fattigdom har minskat dramatiskt.
  • FörvĂ€ntad livslĂ€ngd har ökat frĂ„n 37 Ă„r till 62 Ă„r sedan 1950.
  • BNP per person har ökat cirka 25 procent sedan 1990.

Afrika Àr fortfarande den fattigaste och mest utsatta vÀrldsdelen, men framstegen Àr mÄnga.

Our World in Data.

Mina gamla bilder av Afrika har till slut ersatts av andra. Nu tÀnker jag i första hand pÄ de afrikanska startup-entreprenörer jag trÀffat. De som pratar optimistiskt om hur de leap-froggar in i framtiden. IstÀllet för att bygga ett kopparnÀt för telefoni hoppade de över det och gick direkt pÄ mobiltelefoni. PÄ samma sÀtt kan de hoppa förbi utvecklingsteg och snabbare ta sig till framtiden.

Men det tog flera Är av andra bilder, för att de gamla skulle ersÀttas.

💡 Optimist’s Edge: Afrika tar snabbspĂ„ret till vĂ€lstĂ„nd
Afrika hÄller pÄ att ömsa skinn. En stor, ung vÀlutbildad medelklass vÀxer fram som ger kontinenten enorm utvecklingspotential. Framtiden finns i ny teknik och vÀssat jordbruk.

NÀr vi dagligen matas med negativa nyheter Àr det lÀtt att tro att de representerar verkligheten. SÀrskilt om saker som Àr riktigt hemska, som kan pÄverka oss djupt. Mot den typen av kÀnslor för fakta en förlorande kamp.

"MÀnniskor tenderar att bedöma frÄgornas relativa betydelse genom hur enkelt de hÀmtas frÄn minnet - och detta bestÀms till stor del av omfattningen av medieöversikt."

Daniel Kahneman i boken TÀnka snabbt och lÄngsamt.

Vi Àr extra uppmÀrksamma pÄ upplevd fara

VÄra hjÀrnor har trÀnats av evolutionen pÄ att vara extra uppmÀrksam nÀr nÄgot kan vara farligt. Det var en rÀtt bra metod för 150 000 Är sedan. Om nÄgon i din grupp hade sett tigrar pÄ avstÄnd, och du nu tror dig att nÄgot rör sig i en buske i nÀrheten, var det bara en ganska dum idé att gÄ dit och kolla. En gÄng i tiden var det avgörande information och en rimlig reaktion, men nu lever vi i en mycket sÀkrare vÀrld.

Hans Rosling skriver i Factfulnes:

”Vi mĂ„ste lĂ€ra oss att kontrollera vĂ„rt dramaintag. Okontrollerad gĂ„r vĂ„r aptit för det dramatiska för lĂ„ngt och hindrar oss frĂ„n att se vĂ€rlden som den Ă€r och leder oss vilse.”

Du kan jÀmföra detta med sockerintag. I den gamla vÀrlden var det en bra idé att Àta allt socker du kom över. För vem vet nÀr nÀsta chans skulle komma? Det fanns ingen risk att konsumera för mycket socker. SÄ vÄra kroppar belönade oss nÀr vi hittade socker och sa till oss att Àta allt vi kunde. VÄra kroppar hÄller fast vid den tron, men i ett samhÀlle med ett överskott av socker Àr det inte lÀngre en bra idé att trycka i sig allt man kan.

De dramatiska, negativa nyheterna Àr som socker för oss. VÄra hjÀrnor suger in det eftersom de tror att det Àr bra för vÄr chans att överleva. De har Ànnu inte anpassats till en vÀrld dÀr farorna Àr mycket mindre Àn för bara nÄgra hundra Är sedan.

Vi mÄste lÀra oss att leva pÄ ett nytt sÀtt.

"Factfulness, som en hÀlsosam kost och regelbunden trÀning, kan och bör bli en del av ditt dagliga liv," skriver Rosling.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp NewsFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.