Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🙈 Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 1

🙈 Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 1

En majoritet i vÀrldens rika lÀnder Àr pessimistiska till framtiden. En anledning Àr att de har sÀmre koll pÄ vÀrldens utveckling Àn ett gÀng schimpanser.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det finns en utbredd brist pÄ kunskap om vÄra snabba framsteg.

Professor Hans Rosling upptÀckte detta nÀr hans studenter vÀgrade att tro pÄ honom nÀr han visade dem statistik över hur snabbt fattigdomen minskade och lÀskunnigheten ökade. Detta var ovÀntat för att komma in pÄ den utbildningen krÀvde högsta betyg och kursen var i global hÀlsa. SÄdana studenter  borde ha kunskap om vÀrldens tillstÄnd.

Kan professorerna slÄ schimpanserna?

För att fÄ en tydligare bild fick studenterna  genomgÄ "schimpanstestet." Han parade ihop fem par lÀnder dÀr ett land hade en dubbelt sÄ hög barndödlighet som det andra och bad eleverna vÀlja vilket land i varje par de trodde hade högst.

Du kan testa dig sjÀlv:

Sri Lanka eller Turkiet?
Polen eller Sydkorea?
Malaysia eller Ryssland?
Pakistan eller Vietnam?
Thailand eller Sydafrika?

Om du skulle skriva namnen pÄ lÀnderna pÄ bananer och be schimpanser att vÀlja, skulle de i genomsnitt fÄ 2,5 rÀtt av 5 möjliga.

Studenterna fick i genomsnitt 1,8.

Rosling gav ocksÄ testet till professorerna vid Karolinska. De som varje Är bestÀmmer vem som ska fÄ Nobelpriset i medicin. De fick 2,4. NÀstan lika bra som schimpanserna, men bara nÀstan.

RÀtt svar var Turkiet, Polen, Ryssland, Pakistan och Sydafrika. De hade minst tvÄ gÄnger barndödligheten Àn Sri Lanka, Sydkorea, Malaysia, Vietnam och Thailand.

Hade du ett bÀttre resultat Àn aporna? Om du i genomsnitt har ett sÀmre resultat Àn att bara gissa - sÀmre Àn slumpen - betyder det att du har en skev bild av vÀrlden. Den kunskap du har om vÀrlden Àr sÄ dÄlig att du inte gissar utan svarar fel.

Studenterna och professorernas okunnighet ledde till att Rosling grundade Gapminder Foundation.

Hur klarar sig andra mÀnniskor mot schimpanserna?

Gapminder har testat befolkningar i flera lÀnder. Tolv frÄgor med tre alternativ för varje frÄga. En genomsnittlig schimpans skulle fÄ fyra av tolv rÀtt.

I testet 2017 hade bara tio procent bÀttre resultat Àn aporna.

  • 90 procent skulle ha fĂ„tt bĂ€ttre resultat om de inte ens hade lĂ€st frĂ„gorna och bara gissat.
  • SĂ„ mĂ„nga som 15 procent hade fel pĂ„ alla tolv frĂ„gor.
  • Noll procent hade alla rĂ€tt svar.
  • Chimpanserna förlorade inte i nĂ„gon av de 12 frĂ„gorna.
  • Av de tre alternativen var det mest negativa svaret oftast det vanligaste.
  • NĂ€r det gĂ€ller frĂ„gan om extrem fattigdom tror de flesta att den har fördubblats under de senaste tjugo Ă„ren nĂ€r den faktiskt har minskat dramatiskt.

Om man inte hÄller reda pÄ vilka fantastiska framsteg mÀnskligheten har gjort under de senaste decennierna och istÀllet tror att saker och ting blir vÀrre, Àr det naturligtvis ganska naturligt att vara pessimistisk om framtiden.

Hans Rosling dog tragiskt i cancer 2017, bara 68 Är gammal, men han lÀmnade efter sig en rik flora av fantastiska TED-talks, roliga intervjuer, boken Factfulness, Gapminder Foundation som Ola och Anna fortsÀtter att driva och ett antal mÀnniskor inspirerades av honom. En av dessa arvingar Àr Max Roser. Han driver Our World In Data, som Àr full av statistik över vÀrldens tillstÄnd.

I rika lÀnder Àr pessimister i majoritet

I ett inlÀgg, Wrong About the World, visar han att mer Àn hÀlften av de tillfrÄgade tror att vÀrlden som helhet kommer att bli sÀmre eller oförÀndrad under de kommande 15 Ären. Utvecklade lÀnder har vanligtvis den största gruppen pessimister. Endast nÄgra fÄ procent tror att framtiden blir bÀttre. Japan ligger lÀngst ner, nÀra följt av Frankrike, Belgien och Italien.

Det Àr i lÀnder med en lÀgre levnadsstandard dÀr du kan hitta optimisterna. Indonesien, Kina, Senegal, Indien, Nigeria och Kenya Àr överst. 68 procent av kenyanerna tror att vÀrlden kommer att bli bÀttre de kommande 15 Ären, jÀmfört med 10 procent av japanerna.

Fakta kommer att göra dig mer optimistisk

Det finns ett tydligt samband mellan kunskap om fakta och optimism. Ju mer du vet om tillstÄndet i vÀrlden och dess framsteg, desto mer positiv kommer din syn pÄ framtiden att vara. Ju mindre kunskap du har, desto mer negativ syn pÄ framtiden.

I samma undersökning som ovan, dÀr mÀnniskor frÄgades om deras syn pÄ utveckling under de kommande 15 Ären, mÀttes ocksÄ deras kunskap om vÀrlden. De som hade noll korrekta svar om tillstÄndet i vÀrlden var de största pessimisterna. Endast 17 procent av den gruppen trodde att vÀrlden skulle bli bÀttre, jÀmfört med 62 procent av gruppen som hade det högsta antalet korrekta svar.

Det Àr logiskt. Om du tror att vÀrlden blir vÀrre och du kanske Àr övertygad om att det har varit sÄ lÀnge, varför skulle den plötsligt bli sÄ mycket bÀttre under de kommande 15 Ären? Och om du ser vilka stora framsteg som har gjorts under en lÄng tid, men sÀrskilt de senaste decennierna, Àr det rimligt att anta att detta kan fortsÀtta.

Faktabaserad optimism

DÀrför Àr det sÄ viktigt att sprida faktabaserade optimistiska nyheter. MÀnniskor har fÄtt den skeva verklighetsuppfattningen för att det i allmÀnhet Àr för stort fokus pÄ problem och elÀndesbeskrivningar. Man ska inte ignorera problem eller försöka sÀtta en positiv spinn pÄ dem, men inte heller ignorera framgÄngar och försöka sÀtta en negativ spinn pÄ goda nyheter.

Faktabaserad optimism mÄste finnas överallt. I nyheterna men ocksÄ i filmer, böcker, tv-serier, politisk debatt och nÀr vi pratar med vÄra familjer runt köksbordet.

HÀr lÀser du del tvÄ i denna serie i tre delar: Varför Àr mÀnniskor sÄ pessimistiska till framtiden? I del tvÄ handlar det om media.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.