Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Forskare omvandlar metallskrot till el

⚡ Forskare omvandlar metallskrot till el

Förbränning av metallpulver gör det möjligt att lagra energi från sol- och vindkraft och få ut el när vi som bäst behöver den.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hur vi ska kunna lagra energi från sol- och vindkraft så vi kan använda energin även när det är mörkt och vindstilla är en av de stora frågorna i övergången till fossilfri kraft. Enligt en internationell forskargrupp kan en lösning vara att förbränna metaller.

I korthet fungerar processen så att metallpulver förbränns och värmen som uppstår driver turbiner som producerar elektricitet. Kvar efter förbränningen blir metalloxid i form av ett pulver. Genom elektrolys omvandlas denna metalloxid till metall igen. Elektrolysen kräver elektricitet och den kommer från sol- eller vindkraftverk när de producerar el. På så sätt får vi en cirkulär kedja för att lagra och producera el.

Genom att förbränna metallpulver till metalloxid och sedan använda el från sol och vind för att via elektrolys skapa metall av metalloxiden igen får vi en cirkulär kedja för att lagra och generera el. Illustration: Lunds universitet.

Förbränningsprocessen är en ren process som inte släpper ut koldioxid eller skadligt sot. Metallen som bränns kan vara järn eller aluminium som är billigt och det gör att processen också blir billig.

Att utnyttja förbränning för att producera el är förstås inget nytt, men att använda metaller som forskarna gör här har bara använts i exempelvis militära sammanhang och i rymdsammanhang.

”Förbränning som process är fantastiskt bra, det är inte det som är problemet. Det som är nytt är att först nu ser man dessa bränslen som ett realistiskt alternativ i en global energiförsörjning. Vi behöver nu alla möjliga alternativ och metaller har i detta sammanhang inte tidigare ansetts vara ett alternativ, vare sig praktiskt eller ekonomiskt”, säger Marcus Aldén professor vid Lunds universitet och en av forskarna bakom processen, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen ska nu bygga en testanläggning i ett ölbryggeri i Nederländerna för att testa processen i lite större skala.

Bild: Lunds universitet/ Zhongshan Li

♻️ Vindturbiner kan snart fånga CO2 och samtidigt generera förnybar energi
Snart kommer vindkraftverk kunna både förse världen med ren energi och samtidigt fånga upp koldioxid från luften samt använda den för att producera material som till exempel betong.
☀ 90 procent av all ny el kommer att vara förnyelsebar
Kriget i Ukraina och en ökad medvetenhet om klimatkrisen gör att utbyggnaden av förnyelsebar el kommer att slå rekord de närmaste åren.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.