Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ 90 procent av all ny el kommer att vara förnyelsebar

☀ 90 procent av all ny el kommer att vara förnyelsebar

Kriget i Ukraina och en ökad medvetenhet om klimatkrisen gör att utbyggnaden av förnyelsebar el kommer att slå rekord de närmaste åren.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den globala energikrisen kommer att turboladda utbyggnaden av förnyelsebar el förutspår International Energy Agency, IEA, i en rapport.

De närmaste fem åren kommer det att byggas lika mycket förnyelsebar el som under de senaste 20 åren enligt IEA:s analys.

Totalt räknar IEA med att den förnyelsebara elgenereringen kommer att öka med 2 400 gigawatt fram till 2027. Det är mer än 90 procent av den totala utbyggnaden och lika mycket el som hela Kina producerar idag.

Det är 30 procent mer än vad IEA förutspådde för bara ett år sedan. Den stora anledningen till ökningen är enligt IEA att energikrisen som drabbat världen i samband med Ukrainakriget gjort att många länder vill kunna generera mer el inom de egna gränserna. Dessutom har klimatmedvetenheten ökat i många länder.

”Förnyelsebar el växte redan kraftigt, men den globala energikrisen har fört oss in i en ny fas där utbyggnaden går ännu fortare. Det här är ett tydligt exempel på hur den nuvarande energikrisen kan bli en historisk vändpunkt mot ett renare och säkrare energisystem”, säger Fatih Birol, IEA Executive Director, i ett pressmeddelande.

Den största delen av utbyggnaden kommer solkraften att stå för. Fram till 2027 kommer det att byggas tre gånger så mycket solkraft som finns idag. Det gör att solkraft kommer att gå om kolkraft som den största energikällan i världen.

Läs hela rapporten här.

⚡ Förnyelsebar el hanterar hela ökningen av vår elkonsumtion
Världens behov av el ökade med 389 TWh under första halvåret i år, men förnyelsebar el ökade med hela 416 TWh under samma tid.
💰 Snabb övergång till förnyelsebar el kan spara biljoner
Ju snabbare vi kan gå över till förnyelsebara energikällor desto mer pengar kan vi spara på energiproduktionen.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.