Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Snabb övergĂ„ng till förnyelsebar el kan spara biljoner

💰 Snabb övergĂ„ng till förnyelsebar el kan spara biljoner

Ju snabbare vi kan gÄ över till förnyelsebara energikÀllor desto mer pengar kan vi spara pÄ energiproduktionen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om vÀrlden lyckas gÄ över till ett koldioxidfritt energisystem till 2050 skulle det spara tolv biljoner dollar (ca 120 biljoner kronor) jÀmfört med om vi fortsÀtter som idag, enligt en studie frÄn University of Oxford.

En snabb övergĂ„ng skulle inte bara sĂ€nka elkostnaderna utan Ă€ven öka energiproduktionen och ge fler mĂ€nniskor i vĂ€rlden tillgĂ„ng till sĂ€ker elförsörjning. ÖvergĂ„ngen skulle ocksĂ„ bli smidig i och med att förnyelsebar energi i mĂ„nga fall redan Ă€r billigare Ă€n fossilbaserad elproduktion.

”Det finns en utbredd missuppfattning att en övergĂ„ng till ren, grön energi skulle bli smĂ€rtsam, kostsam och innebĂ€ra uppoffringar för oss alla, men det Ă€r helt enkelt fel", sĂ€ger Jay Doyne Farmer, professor vid University of Oxford och den som lett studien, i ett pressmeddelande.

För att se hur kostnadseffektiv en övergÄng till en koldioxidneutral energiproduktion skulle vara utvecklade forskarna en ny prognosmodell. Den tar hÀnsyn till över 50 olika energislag. NÀr forskarna analyserade resultaten visade det sig att tidigare modeller överskattat kostnaderna för förnybar energi.

Forskarna hade tillgÄng till 45 Ärs data över kostnaderna för solenergi, 37 Är för vindkraft och 25 Är för batterilagring. NÀr de jÀmförde de tidigare modellernas förutsÀgelser med det verkliga utfallet var skillnaderna betydliga. Kostnaderna för solenergi till exempel hade fallit dubbelt sÄ snabbt som modellerna visat.

”Kostnaden för förnyelsebar el har haft en nedĂ„tgĂ„ende trend under decennier. Den Ă€r redan billigare Ă€n fossila brĂ€nslen i mĂ„nga fall och vĂ„r forskning visar att den kommer att bli billigare Ă€n fossila kĂ€llor i nĂ€stan alla fall under de kommande Ă„ren. Att fullstĂ€ndigt ersĂ€tta fossila brĂ€nslen med ren energi fram till 2050 kommer att spara oss biljoner”, sĂ€ger Jay Doyne Farmer.

LÀs hela studien hÀr.

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lĂ„gt, fast pris”
“För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver”, sĂ€ger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.
💰 VĂ€rldsbanken satsar rekordsumma mot klimatförĂ€ndringar
VÀrldsbanken satsar 31,7 miljarder dollar pÄ klimatbistÄnd, vilket Àr den största summan nÄgonsin för organisationen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.