Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

En robot som kan plocka upp skräp, samtidigt som den resonerar om varför den valde att ge en människa ett äpple. Roboten Figure One använder ChatGPT för att prata och lyssna, samtidigt som den utför fysiska arbetsmoment.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

1+1 = jättemycket

I september förra året skrev jag hur kraftfullt det kommer bli när två utvecklingar kombineras. För det första när maskiner (robotar, bilar, etc) ser och förstår sin fysiska omgivning. Som vi då hade sett Teslas humanoida robot, Optimus, klara. För det andra när maskiner kan se, höra och prata, vilket vi då såg ChatGPT göra.

Nu ser vi detta kombinerat i en robot från företaget Figure.

Människa och robot står tillsammans vid en diskbänk.

"Hej Figure One, vad ser du just nu?"

"Jag ser ett rött äpple på en tallrik i mitten av bordet, ett diskställ med koppar och en tallrik, och dig som står i närheten med handen på bordet."

"Toppen. Kan jag få något att äta?"

"Absolut, inga problem."

[Ger människan äpplet]

"Toppen. Kan du förklara varför du gjorde det du precis gjorde medan du plockar upp det här skräpet?"

[Häller skräp på bordet]

"Jag gav dig äpplet eftersom det är den enda ätbara saken jag kunde erbjuda dig från bordet."

[Plockar samtidigt upp skräpet]

En ny sorts robot

Robotar har ju hittills varit bra på att upprepa exakt samma rörelse snabbt och effektivt. Men en robot som kan flytta ett bilchassi klarar inte att plocka ur diskmaskinen.

När flexibilteten som uppvisas av Figure One uppnås kommer såklart dessa robotar vara extremt användbara. Klippa gräs, blanda drinkar, städa, laga mat, bädda sängen, räfsa löv, slänga sopor, handla, och så vidare, och så vidare.

Förutom att det vore väldigt skönt att slippa göra mycket av ovanstående, kommer dessa robotar kunna ha en enorm påverkan på den globala ekonomin. Vilket jag också skrivit om tidigare:

"Robotar som förstår och kan interagera med den omgivande miljön kommer att kunna göra allt mänskligt kroppsarbete, vilket kommer att leda till en dramatisk expansion av världsekonomin."

1+1 blir jättemycket.

Hur nära är detta?

Det vi ser i videon är extremt imponerande, men det är ett demo. Hur många eventuellt misslyckade försök som gjordes för att få till den vet vi inte. Hur flexibel Figure One är vet vi inte heller. Kan den också klippa gräset och bädda sängen? De där sista procenten i förståelse kan vara mycket svåra att nå. Dessutom, att göra en prototyp är betydligt enklare än att massproducera robotar till låg kostnad. Prototypes are easy, production is hard, som Elon Musk brukar säga.

Därför är det väldigt svårt att veta när den här sortens robotar kan få ett genomslag i vårt samhälle. Men det är svårt att tro att det ligger årtionden bort (som David Tutor menar i texten jag skrev om i tisdags.) Min bästa killgissning är att vi i början på 2030-talet börjar se dem ute i samhället och i några hem. Innan dess kan de säkert göra nytta i fabriker och mer kontrollerade miljöer.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.