Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

En robot som kan plocka upp skrÀp, samtidigt som den resonerar om varför den valde att ge en mÀnniska ett Àpple. Roboten Figure One anvÀnder ChatGPT för att prata och lyssna, samtidigt som den utför fysiska arbetsmoment.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

1+1 = jÀttemycket

I september förra Äret skrev jag hur kraftfullt det kommer bli nÀr tvÄ utvecklingar kombineras. För det första nÀr maskiner (robotar, bilar, etc) ser och förstÄr sin fysiska omgivning. Som vi dÄ hade sett Teslas humanoida robot, Optimus, klara. För det andra nÀr maskiner kan se, höra och prata, vilket vi dÄ sÄg ChatGPT göra.

Nu ser vi detta kombinerat i en robot frÄn företaget Figure.

MÀnniska och robot stÄr tillsammans vid en diskbÀnk.

"Hej Figure One, vad ser du just nu?"

"Jag ser ett rött Àpple pÄ en tallrik i mitten av bordet, ett diskstÀll med koppar och en tallrik, och dig som stÄr i nÀrheten med handen pÄ bordet."

"Toppen. Kan jag fÄ nÄgot att Àta?"

"Absolut, inga problem."

[Ger mÀnniskan Àpplet]

"Toppen. Kan du förklara varför du gjorde det du precis gjorde medan du plockar upp det hÀr skrÀpet?"

[HÀller skrÀp pÄ bordet]

"Jag gav dig Àpplet eftersom det Àr den enda Àtbara saken jag kunde erbjuda dig frÄn bordet."

[Plockar samtidigt upp skrÀpet]

En ny sorts robot

Robotar har ju hittills varit bra pÄ att upprepa exakt samma rörelse snabbt och effektivt. Men en robot som kan flytta ett bilchassi klarar inte att plocka ur diskmaskinen.

NÀr flexibilteten som uppvisas av Figure One uppnÄs kommer sÄklart dessa robotar vara extremt anvÀndbara. Klippa grÀs, blanda drinkar, stÀda, laga mat, bÀdda sÀngen, rÀfsa löv, slÀnga sopor, handla, och sÄ vidare, och sÄ vidare.

Förutom att det vore vÀldigt skönt att slippa göra mycket av ovanstÄende, kommer dessa robotar kunna ha en enorm pÄverkan pÄ den globala ekonomin. Vilket jag ocksÄ skrivit om tidigare:

"Robotar som förstÄr och kan interagera med den omgivande miljön kommer att kunna göra allt mÀnskligt kroppsarbete, vilket kommer att leda till en dramatisk expansion av vÀrldsekonomin."

1+1 blir jÀttemycket.

Hur nÀra Àr detta?

Det vi ser i videon Àr extremt imponerande, men det Àr ett demo. Hur mÄnga eventuellt misslyckade försök som gjordes för att fÄ till den vet vi inte. Hur flexibel Figure One Àr vet vi inte heller. Kan den ocksÄ klippa grÀset och bÀdda sÀngen? De dÀr sista procenten i förstÄelse kan vara mycket svÄra att nÄ. Dessutom, att göra en prototyp Àr betydligt enklare Àn att massproducera robotar till lÄg kostnad. Prototypes are easy, production is hard, som Elon Musk brukar sÀga.

DÀrför Àr det vÀldigt svÄrt att veta nÀr den hÀr sortens robotar kan fÄ ett genomslag i vÄrt samhÀlle. Men det Àr svÄrt att tro att det ligger Ärtionden bort (som David Tutor menar i texten jag skrev om i tisdags.) Min bÀsta killgissning Àr att vi i början pÄ 2030-talet börjar se dem ute i samhÀllet och i nÄgra hem. Innan dess kan de sÀkert göra nytta i fabriker och mer kontrollerade miljöer.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.