Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Nytt batteri kan ge snabbare snabbladdning för elbilar

🔋 Nytt batteri kan ge snabbare snabbladdning för elbilar

Bättre reglering av batteriets temperatur under laddning ska ge snabbladdning även på mindre batterier och garantera att en laddning inte tar mer än tio minuter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Penn State University och batteritillverkaren EC Power har konstruerat ett batteri som i framtiden ska göra det möjligt att ladda en elbil på tio minuter.

Nyckeln till framgången är att forskarna hittat ett sätt att använda en nickelfolie för att reglera batteriets temperatur under laddning och se till att det kan snabbladdas utan att överhettas.

Snabbladdningen ska fungera för allt från 150 kWh-batterier ner till mindre batterier på 50 kWh.

Forskarna hoppas att det nya batteriet ska snabba på övergången till elbilar runt om i världen. I och med att det går att snabbladda även mindre batterier blir själva laddningstiden inte lika avgörande längre. Fler kan därmed förhoppningsvis tänka sig att skaffa en elbil även om den inte har lika lång räckvidd som en bensinbil.

”Riktiga snabbladdande batterier skulle ha en direkt påverkan. Eftersom det inte finns tillräckligt med råmaterial för att ersätta varje bil som har en förbränningsmotor med en elbil med ett 150 kWh batteri så är snabbladdning ett måste för att elbilar ska bli det naturliga valet”, säger Chao-Yang Wang, professor vid Penn State och huvudförfattare till studien.

EC Power jobbar nu med att kunna börja massproducera batteriet. När det finns en kommersiell produkt är dock inte klart än.

Läs hela studien här.

🚗 Biltillverkarna dubblar investeringarna i elbilar
Världens biltillverkare kommer att satsa över en biljon dollar fram till 2030 då hälften av alla bilar som byggs kommer att vara eldrivna.
🔋 Framtidens batterier kan räcka hundra år
Både elbilstillverkaren Tesla och forskare arbetar med batterier som kan komma att överleva själva bilen. Långlivade batterier kommer göra elfordon än mer attraktiva.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.