Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Biltillverkarna dubblar investeringarna i elbilar

🚗 Biltillverkarna dubblar investeringarna i elbilar

Världens biltillverkare kommer att satsa över en biljon dollar fram till 2030 då hälften av alla bilar som byggs kommer att vara eldrivna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Biltillverkarna kommer att spendera 1,2 biljoner dollar (över 12 biljoner kronor) på att utveckla och producera elfordon fram till 2030 rapporterar Reuters. Det är dubbelt så mycket som prognoserna låg på bara för ett år sedan.

Det innebär att världens biltillverkare planerar att bygga 54 miljoner elfordon 2030, vilket då kommer att motsvara över hälften av alla fordon som produceras.

För att kunna bygga så många bilar behöver tillverkarna tillgång till fler batterier. Tillsammans med batteritillverkarna räknar bilproducenterna därför med att utöka batteriproduktionen med 5,8 TWh fram till 2030.

Reuters räknar med att Tesla är den tillverkare som kommer att investera mest i att bygga fler elbilar. Tesla själva har inte gått ut med hur mycket de tänker investera till 2030, men Reuters egna kalkyler tyder på att Tesla behöver spendera flera hundra miljarder dollar för att nå sitt mål att producera 20 miljoner elfordon 2030.

Även de andra stora biltillverkarna kommer att satsa stora summor på att bygga ut sin produktion av elfordon. Volkswagen tänker till exempel investera 100 miljarder dollar, Toyota ligger på 70 miljarder dollar, Ford och Mercedes-Benz kommer att satsa runt 50 miljarder var och BMV har planer för 35 miljarder dollar enligt Reuters.

🚚 Amazon investerar 11 miljarder i elfordon
Amazon ska mer än tredubbla antalet elfordon de använder för vägtransporter i Europa.
🛵 Honda storsatsar på elmotorcyklar
Honda släpper nya elmotorcyklar som ska passa alla från entusiaster till de som bara vill ha ett enkelt och billigt transportmedel.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.