Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Mindre utslĂ€pp fast trafiken ökar

🚗 Mindre utslĂ€pp fast trafiken ökar

Fler elbilar pÄ vÀgarna Àr en stor anledning till att utslÀppen frÄn vÀgtrafiken minskade i fjol.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Trots att personbilstrafiken ökade med fyra procent och lastbilstrafiken med sex procent i fjol sÄ minskade de totala utslÀppen frÄn vÀgtrafiken med 0,3 procent enligt Trafikverket.

En stor anledning till minskningen Àr att andelen elfordon pÄ vÀgarna ökat. Andelen elbilar som nyregistrerades ökade frÄn 10 procent 2020 till 19 procent 2021. RÀknar vi in laddhybrider ocksÄ var 45 procent av alla bilar som registrerades i fjol laddbara.

Nu Àr en minskning pÄ 0,3 procent rÀtt blygsam, men det Àr ÀndÄ ett steg i rÀtt riktning. Ett tecken pÄ det Àr att Sverige tidigare hade det högsta koldioxidutslÀppet per kilometer för nya personbilar inom EU. Men i fjol hade vi det nÀst lÀgsta koldioxidutslÀppet pÄ nya bilar i hela EU.

Trafikverket har ocksÄ rÀknat pÄ hur mycket utslÀppen skulle ha minskat om trafiken inte ökat. Det visar sig att dÄ skulle minskningen ha legat pÄ fyra procent. Fortfarande inte uppe i de nio procent per Är som Trafikverket menar Àr nödvÀndigt för att Sverige ska nÄ sina utslÀppsmÄl till 2030 men ett stort steg framÄt.

Ser vi pÄ hur mÄnga elbilar som rullar pÄ vÀgarna sÄ Àr den andelen uppe i 5,9 procent 2021. 2020 lÄg den siffran pÄ 3,6 procent.

Förutom elektrifieringen av personbilsflottan sÄ Àr en ökning av biodrivmedel, genom höjd reduktionsplikt pÄ bensin och diesel, ocksÄ en viktig faktor till utslÀppsminskningen.

– Mer Ă€n en fjĂ€rdedel av den energi som vi nu anvĂ€nder inom vĂ€gtrafiken Ă€r fossilfri och förnybar. Mellan 2020 och 2021 ökade andelen frĂ„n 24 till 26 procent, det beror framför allt pĂ„ den höjda reduktionsplikten, sĂ€ger Marie Hagberg Backlund, avdelningschef pĂ„ Trafikverket, i ett pressmeddelande.

LÀs hela rapporten hÀr.

🚗 Elbilar ger lĂ€gre koldioxidutslĂ€pp Ă€n bensin- och dieselbilar hur man Ă€n rĂ€knar
En elbil i EU ger alltid lÀgre koldioxidutslÀpp Àn en bensin- eller dieselbil och mest miljövÀnligt Àr det att köra elbil i Sverige.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.