Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Elbilar ger lägre koldioxidutsläpp än bensin- och dieselbilar hur man än räknar

🚗 Elbilar ger lägre koldioxidutsläpp än bensin- och dieselbilar hur man än räknar

En elbil i EU ger alltid lägre koldioxidutsläpp än en bensin- eller dieselbil och mest miljövänligt är det att köra elbil i Sverige.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Även med de minst miljövänliga batterierna och med el som kommer från kolkraft så ger det mindre koldioxidutsläpp att köra en elbil än en bil som går på bensin eller diesel. Det visar en rapport som Transport and Environment, en tankekedja som verkar för hållbara transporter, tagit fram.

I den har de undersökt den totala mängden koldioxid som en bil orsakar totalt under sin livscykel. Transport and Environment har då även räknat in de utsläpp som kommer från tillverkningen av batterierna och från kraftverken som genererar elen till bilen.

Undersökningen gäller länderna i EU och det bästa fallet får vi med en elbil som körs i Sverige med batterier som också tillverkats i Sverige. Då blir koldioxidutsläppen 80 procent mindre än för en dieselbil och 81 procent mindre än en bensinbil.

Det land där en elbil är sämst i jämförelse med bensin- och dieselbilar är om de körs i Polen, där mycket av elen kommer från kolkraftverk, med batterier tillverkade i Kina. Men även här släpper elbilen ut 28 procent mindre koldioxid än en bensinbil och 22 procent mindre än en dieselbil.

Nu är det inte bara Transport and Environment och kommit fram till att elbilar släpper ut mindre koldioxid. En annan studie från forskare vid universiteten i Nijmegen, Exeter och Cambridge kom fram till samma sak. Deras rapport kan du läsa här.

Här konstaterar i och för sig forskarna också att elbilar fortfarande kan generera mer utsläpp under tillverkningsprocessen. Men det rör sig bara om en ökning på 30 procent, så under hela livscykeln blir elbilen ändå mer miljövänlig. Speciellt om vi också tänker på att kolkraften minskar i de flesta länder samtidigt som batterierna snabbt blir allt bättre.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.