Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Fler laddbara bilar såldes i oktober än någonsin tidigare

🔋 Fler laddbara bilar såldes i oktober än någonsin tidigare

Försäljningen av laddbara bilar fortsätter att slå rekord i Sverige. I oktober nästan tredubblades försäljningen jämfört med ett år tidigare och laddbara bilar ser ut att stå för cirka 30 procent av årets totala nybilsförsäljning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Den totala nybilsförsäljningen i Sverige minskade i oktober, men laddbara bilar slog återigen rekord. Försäljningen har ökat med 113 procent i år och nästan tredubblat jämfört med oktober förra året.

"Hittills i år uppgår andelen laddbara bilar till 28,9 procent jämfört med 11,3 procent samma period förra året. Det är i linje med vår prognos på 30 procent för 2020", säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden.

Laddhybriderna står för den största uppgången med 162 procent samtidigt som elbilarna ökat med 44 procent.

Bäst säljande laddhybrid under oktober var Volvo S/V60 och bäst säljande elbil var Polestar 2. Volvo S/V60 är också bäst säljande laddhybrid hittills under hela 2020, medan Tesla Model 3 innehar förstaplatsen för elbilar.

Totalt utgör laddbara bilar nu tre procent av personbilarna i Sverige, där elbilar står för en procent och laddhybrider två procent.

97 procent är alltså inte laddbara bilar, och det är lätt att då göra en tankevurpa och tänka att det kommer ta årtionden att nå 100 procent. Så lång tid kommer det inte ta.

Inom två-tre år kommer priset på elbilar sjunka under priset för motsvarande bensin- eller dieselbil. Redan idag har elbilar en lägre månadskostnad, trots högre inköpspris, och de flesta gör inte en helhetskalkyl utan fokuserar på inköpspriset, enligt ny svensk forskning.

Trots detta ökar redan nu försäljningen kraftigt av laddbara bilar. Den tillväxten kommer bli ännu starkare när elbilbilarna konkurrerar ut bensinbilarna även i inköpspris.

Mer läsning:
⛽ Bensinpriset behöver inte höjas till 50 kronor - bensinbilen konkurreras ut av el ändå.
🔋 Teslas Battery Day innebär slutet för bensinbilen.
🤑 Elbilar är billigare att äga än bensinbilar.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.